Spirit of food

Matservering på Milnerskolan i Kristianstad

Spirit of food står för matglädje och lokal stolthet. I Kristianstads kommun bjuds mat och upplevelser för alla sinnen. Kristianstads­slättens jordar tillhör de allra bästa. Det är ingen slump att kommunen är ett starkt centrum för livsmedelsproduktion i Sverige.

I Kristianstad finns en lång tradition av odling, uppfödning och förädling av livsmedel. Så gott som varje dag äter alla svenskar – och många i andra länder – något som kommer från Kristianstad.

Kristianstad är en plats med en särskild känsla för mat – en Spirit of Food – som bygger på gammal skånsk mattradition men också på nytänkande och inspiration från världen runt omkring.

Starka livsmedelsföretag

Vi vill som kommun stödja utvecklingen av svenska livsmedel. Förutsättningarna är perfekta för en framgångsrik livsmedelsbransch i Kristianstad. Nära en tredjedel av företagen i kommunen har på ett eller annat sätt koppling till mat och dryck. Här finns de som lever av att odla, de som förädlar råvaror, de som transporterar livsmedel och de som tillverkar utrustning till livsmedelsindustrin.

Sedan 2003 har Kristianstads kommun under parollen Spirit of Food samverkat med företag, högskola och andra organisationer för att stärka områdets lantbruks- och livsmedelskluster och sprida den skånska känslan för mat och dryck. I symbolen för Spirit of Food går det att ana en hand som visar teckenspråkets uttryck för att äta. Synliggörandet av matprofilen Spirit of Food har till syfte att bidra till tillväxt och stärka det livsmedelskluster som finns inom kommunen.

Offentliga måltider med lokalproducerat

Många som arbetar inom kommunen förstärker också matprofilen genom sitt jobb med mat. De som äter i den kommunala verksamheten ska erbjudas måltider som är goda, hälsosamma och i huvudsak lagade från grunden. I skolor och förskolor arbetar engagerad måltidspersonal för att erbjuda god och näringsriktig mat i trivsam miljö.

Kristianstads kommun blev en föregångare bland svenska kommuner när en livsmedelspolicy med mycket högt ställda krav antogs redan 2012. Policyn ligger till grund för kommunens livsmedelsupphandling, med hårdare krav på miljö- och djurskydd än vad någon kommun tidigare klarat att få igenom. I dag är så gott som allt kött som serveras i kommunens matsalar svenskt, och det allra mesta är dessutom närproducerat.

Utbildningar i toppklass

Nya professionella aktörer på mat- och måltidsscenen utbildas framgångsrikt på såväl gymnasie- som högskolenivå i Kristianstad.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Österänggymnasiet är ett populärt yrkesprogram med inriktningarna Kök och servering och Bageri och konditori. Utbildningen är känd för att vara praktisk och verklighetsförankrad. När eleverna har undervisning i storkök lagar de maten till alla sina skolkamrater, närmare 900 portioner om dagen. Eleverna driver också Österänggymnasiets restaurang, med plats för 40 betalande gäster, och en butik med delikatesser och bakverk som är öppen för allmänheten.

Konditor och bagarutbildning på Österäng

Österänggymnasiet har också en av landets två ettåriga yrkeshögskoleutbildningar, YH, för bagare och konditorer.  Konkurrensen om platserna är stenhård. Elever från utbildningarna tar ofta hem priser i yrkestävlingar både nationellt och internationellt. I de senaste årens SM-tävlingar för Unga bagare har Österängeleverna dominerat starkt.

På Högskolan Kristianstad, HKR, finns det populära och uppmärksammade gastronomiprogrammet. Se mer på deras webbplats:

Innovation och utveckling

I Kristianstad finns Sveriges första och största science park med mat som profilområde. Krinova Incubator och Science Park erbjuder en modell för start- växt- och innovationsstöd till små och medelstora livsmedelsföretag. KrinovaMAT bidrar till att skapa tillväxt i livsmedelsbranschen och matinnovationer med höjd. Genom Krinovas innovationsarena har omkring 100 jobb om året skapats i de företag som har ingått i samarbetet.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?