Linda Månsson, barnskötare på förskolan Palettens natt- och helgöppna avdelning Regnbågen.

Barnskötaren Linda Månsson har haft förskolebarn omkring sig under större delen av sitt yrkesliv. Numera arbetar hon bara natt på kommunens enda helg- och nattöppna förskoleavdelning, Regnbågen.

Belysningen är dämpad och allt är stilla på förskolan Paletten när Linda Månsson och hennes kollega planerar för kvällsmaten. Klockan 18 öppnar Regnbågen för de barn mellan 1 och 12 år som ska tillbringa kvällen och natten här.

Jag är nykär i mitt jobb. Ingen kväll eller natt är lik den andra.

Linda Månsson

På Paletten går barn till föräldrar som har oregelbundna arbetstider. Dagtid finns fyra avdelningar och när de stänger öppnar Regnbågen, där två barnskötare jobbar varje natt.

Har alltid gillat barn

Bortsett från ett par kortare jobb som ung har Linda alltid arbetat med yngre barn, hela tiden i Kristianstads kommun.

–Jag praktiserade på en förskola när jag gick på högstadiet och märkte att jag gillade barn. Sedan kändes det naturligt att välja barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Efter det har det bara flutit på. Man fastnar ju för de här barnen, säger hon.

Efter att alltid ha jobbat dagtid var hon lite nervös över att byta skift. Men allt kändes rätt.

–Det var så roligt. Jag säger fortfarande att jag är nykär i det här jobbet. Ingen kväll eller natt är lik den andra. Jag ska se till att barnen som kommer hit har det bra och kan koppla av efter en lång dag, förklarar hon.

–När barnen kommer till Regnbågen varvar de ner, leker, läser sagor eller vilar på soffan med lite TV. Efter middagen bäddas sängarna upp, pyjamasen åker på och tänderna ska borstas. Linda bäddar till sig själv också, lägger sig tills lugnet kommer och smyger sen ut för att fixa saker som tvätt och disk.

Barnskötarna Caroline Nilsson och Linda Månsson bäddar på förskolan Palettens natt- och helgöppna avdelning Regnbågen.

Linda och kollegan Caroline bäddar upp för natten.

–Vi har ju väldigt mycket omsorg. Det är en mysig känsla på kvällarna när lugnet kommer. Barnen som kommer hit ska ju känna sig trygga och vi har tid att sitta här i soffan med dem. Det är ju inte alltid så lätt för föräldrar hemma, säger Linda.

Speciella arbetstider

I sitt schema arbetar hon två eller tre dagar i rad. Från sex på kvällen till sju på morgonen. Totalt blir det 14 nätter på sex veckor. Hennes utmaning i jobbet är att se hur bra det fungerar, att barnen verkligen trivs.

–Kvittot vet jag aldrig om jag kommer att få. Jag skulle vilja möta barnen när de är 20 år och höra att de tyckte det var bra att vara på Nattis, säger hon.

Tiden mellan arbetspassen tillbringar Linda Månsson gärna ute i naturen, ofta tillsammans med hunden. Nattarbetet kan ibland kännas tungt, men har också sina fördelar.

–När jag cyklar härifrån i rusningstrafiken på måndagsmorgonen och tänker; nu ska jag hem och sova, då är det är rätt skönt, säger hon.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 22 apr kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?