Vinnös nya cykelväg gör barnen till vinnare

Artikeln publicerades 29 juni 2024

Hilda, Tage, Lotus, Eli, Ebbe och Seven cyklar ofta till fotbollsträningarna på Vinnö IP. Bakom kommer föräldrarna Erika, Tobias, Jonna och Glenn.

Eli, Hilda, Ebbe, Lotus, Seven och Tage möter oss på idrottsplatsen i Vinnö. Med den nya gång- och cykelvägen utmed Starvägen cyklar de ofta och gärna, både till träningen och till lekplatsen. Vi besökte barnen och deras föräldrar för att prata cykling, säkerhet, bortamatcher och vardagspussel.

Under hösten 2023 färdigställde Kristianstads kommun en gång- och cykelväg längs Starvägen i Vinnö. När vi frågar Eli, Hilda, Ebbe, Lotus, Seven och Tage vad de tycker om den nya gång- och cykelvägen ropar de ”jättebra!” i kör. Barnen berättar för oss att de oftast cyklar till träningarna, men att det känns mycket bättre nu när de slipper cykla bland bilarna.

Barnen gillar även att de nu kan cykla till lekplatsen som ligger snett mittemot idrottsplatsen, på samma sida som gång- och cykelvägen. De visar detta genom att kasta sig upp på sina cyklar och trampa iväg till lekplatsen.

Större frihet och självständighet för barnen

Ledarna, tillika barnens föräldrar, konstaterar att föreningen inte har gått ut med något särskilt önskemål om att barnen ska cykla till träningarna, men att de inte heller upplever att det behövs. De flesta cyklar ändå, eller kör moppe eller elsparkcykel. Den stora skillnaden är snarare att barnen kan ta sig fram och tillbaka på egen hand i högre utsträckning. Tryggheten och glädjen att cykla har ökat när man slipper köra bland bilar. Och fler cyklar till träningen nu när det finns gång- och cykelväg längs Starvägen.

I en del lag så samlas barnen i Färlöv, där de flesta bor, och cyklar tillsammans till idrottsplatsen. De äldre barnen kan också betydligt enklare ta sig till idrottsplatsen för att ”lira” när det inte är träning eller för att kolla på matcher.

Från vänster: Tobias Norberg, Tage Norberg, Glenn Ingvarsson Björklund, Jonna Lindau, Seven Lindau och Lotus Lindau.

Motion, bättre motorik och trafikvett på köpet

Att gå och cykla istället för att åka bil är ett enkelt sätt för att röra sig mer i vardagen. Barn och unga behöver minst en timmes fysisk aktivitet om dagen. Av svenska 15-åringar är det endast 13 % av pojkar och 9 % av flickor som uppnår denna miniminivå.

För barn innebär cykling även att de tränar motorik, koordination och balans som är avgörande förmågor för att må bra, för att vilja röra sig mer och för att bättre klara av sin idrott. Därutöver lär barnen sig hur man beter sig i trafiken och att hitta och röra sig i sitt närområde.

Men ibland går det inte att cykla.

Andra transporter vid inomhusträningar och bortamatcher

Under vintersäsongen har Winnö IF inomhusträning i Önnestad och då samåker oftast spelarna. Men på bortamatcher är det annorlunda. Många föräldrar vill med och titta, så de flesta kör med egna bilar. Samlingen för spelarna är på bortamatchens idrottsplats – inte på hemmaarenan för att kunna samåka.

En av ledarna som vi pratar med konstaterar att han stod vid parkeringen under Lilla Gärdscupen nyligen och förvånades över mängden bilar: Väldigt många spelare kom ensam med en förälder i egen bil. Så var det inte när han själv var spelare. Då fanns det körschema för att fylla bilarna och för att se till att alla spelare hade någon att åka med.

Idrottsföräldrar kan göra skillnad för klimatet

Just resorna till och från träningar, tävlingar, matcher och evenemang är en av idrottsrörelsens högst prioriterade område för att minska klimatpåverkan, enligt Riksidrottsförbundet. Idrottsföräldrar och barn kan göra stor skillnad genom att cykla, gå, åka kollektivt eller samåka med andra så ofta som möjligt.

Kom ihåg att den bästa träningen börjar tillsammans – att ta sig till och från träningen tillsammans är roligare, smidigare, bättre för hälsan och dessutom bra för miljön.

Det kan föräldrar och barn i Winnö IF intyga!

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?