Vinnarna i Låt bilen vila

Artikeln publicerades 10 juni 2024

Mellan 15 april och 15 maj utmanade vi invånare, företag, skolelever och kommunanställda att låta bilen vila så mycket som möjligt. Nästan 300 personer deltog i olika tävlingar och testade nya sätt att resa. Nu är vinnarna utsedda.

Kristianstads kommun är sett till landytan Skånes näst största kommun. Bilen är ett viktigt färdmedel utanför centralorten och de större tätorterna, men mer än varannan kristianstadsbo tar bilen för resor som är kortare än 5 kilometer.

Med "Låt bilen vila" ville vi få fler att upptäcka fördelarna med att till exempel gå, cykla, samåka och åka kollektivt.

Grattis till Saleh, Robin, Maria och Sarah!

I allmänhetens tävling kunde invånare från 15 år samla poäng genom att resa mer hållbart i vardagen. Deltagarna kunde samla max två poäng per dag och skickade in motiveringar till varför de skulle vinna. Följande priser delas ut:

  • 1:a pris går till Saleh Shammout som lät bilen vila hela månaden och fick ihop högsta möjliga poäng. I sin motivering visar han att kunskap är början på förändring och han är en förebild i att göra medvetna val.
  • 2:a pris går till Robin Hägglund som också samlat ihop högsta möjliga poäng. I sin motivering skriver han hur cykeln gör det möjligt att hitta nya vägar och platser i och runt Kristianstad. Hans nyfikenhet på kommunen ger honom en välförtjänt andraplats.
  • Extrapris går till Maria Örmgård Persson som samlat ihop många poäng genom att investera i sin hälsa och motstå bilens bekvämlighet de flesta dagarna.
  • Extrapris går till Sarah Dahlström som nyligen flyttat till Kristianstad och samtidigt passat på att skaffa sig den nya vanan att låta bilen vila.

Kristianstad Ostförädling AB knep förstaplatsen i företagstävlingen

I tävlingen ”Låt bilen vila till jobbet” utsågs vinnaren genom att väga samman de tävlande företagens poäng med hur stor andel av deras anställda som deltog i utmaningen.

Den slutgiltiga vinnaren blev Kristianstad Ostförädling AB, en del av Skånemejerier, som samlade ihop över 900 poäng och där 38 av 55 anställda deltog. Priset – ett cykelställ från Smekab Citylife – kommer överlämnas till vinnarna någon gång under de närmsta veckorna.

– Det är positivt att personalgruppen så tydligt engagerat sig och tillsammans bidragit till vår vinst av tävlingen. Låt bilen vila till jobbet har varit ett ypperligt tillfälle att se över våra vanor gällande transport till och från arbetet och samtidigt göra en insats för både miljön och hälsan, säger Therese Gehander Hammarlund, HR Business Partner på Skånemejerier.

Högst genomsnittliga poäng per deltagare hade Knauf Danogips. De vinner också ett cykelställ.

Vinnarna i Smart start och kommuntävlingen

I tävlingen Smart start för skolelever vann klass 5-6 på Rinkaby skola, klass 4 på Everöds skola och klass 6A på Färlövs skola. I kommunens tävling vann planavdelningen på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Vill du cykla ännu mer?

Tillsammans med Region Skåne och fem andra kommuner arrangerar Kristianstads kommun nu ”Ute och cyklar 2024”. Utmaningen pågår mellan 3 juni och 3 oktober.

Det är ett perfekt tillfälle att utforska nya platser, motionera, njuta av naturen och stödja lokala företag. Du har hela sommaren på dig och har chans att vinna fina priser.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?