Vi firar flytvästen

Artikeln publicerades 21 maj 2024

Barn och kvinna ombord på fritidsbåt vid Landön, iförda flytvästar.

Den 21 maj är Flytvästens dag, då vi firar tryggheten och säkerheten som flytvästen ger. Om du inte har en egen flytväst kan du låna hos Räddningstjänsten eller Fritidsbanken i kommunen.

Framför oss ligger en sommar som förhoppningsvis ska erbjuda härligt väder för bad, båtturer och fiske. Men det finns skäl att påminna om riskerna i alla vattenaktiviteter, både för vuxna och barn.

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, statistik visar att 73 personer i Sverige omkom i drunkningsolyckor förra året, de allra flesta under sommarmånaderna. Med förbättrad simkunnighet och ökad användning av flytvästar har drunkningarna i landet stadigt minskat sedan 1960-talet, då över 300 personer om året omkom. Men för att nå nollvisionen krävs att ännu fler kommer ihåg badvett, båtvätt och flytväst.

Flytvästen är en billig livförsäkring som är värd varje krona. Den som bara tillfälligt ska ge sig ut på sjön eller ska ha fler gäster än vad det finns flytvästar i båten kan också låna flytvästar från Kristianstads kommuns räddningstjänst eller fritidsbank.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?