Maxida Märak avslutar årets Kulturnatt

Artikeln publicerades 15 maj 2024

Maxida Märak avslutar årets Kulturnatt klockan 23.59 på lördagsnatten den 25 maj.

Lördagen den 25 maj klockan 23.59 går Maxida Märak upp på scenen på Stora torg. I hennes sound blandas rap, hip hop och tunga elektroniska beats med magisk jojk och tydliga budskap.

– Maxida Märak är lite av en drömbokning och vad passar väl bättre än att få hit henne när Kulturnatt firar 10 årsjubileum. Maxida kör jojk, rap, hip hop och hookiga refränger – allt med samma självklara kaxighet och scennärvaro. Detta vill ingen missa, säger David Andersson, projektledare för Kulturnatt Kristianstad.

Ordet mångfacetterad har sällan passat så bra på en artist, någonsin. Få kan ha undgått hennes närvaro på spellistor, livescener och i media. Hon har varit med i program som “Så mycket bättre”, ”Jills veranda” och ”Allsång på Skansen”. Hon har medverkat i filmen Glada hälsningar från Missångerträsk och dessutom skrivit och framfört ledmotivet, Feel That Gold. Hon har programlett Grammisgalan och både skrivit och framfört vinjetten till SVTs serie Midnattssol. I Midnattssol hade hon också en av huvudrollerna.

Texterna är raka och ärliga. Hon skriver om sin egen samiska historia och hoppas genom det väcka tankar och förståelse för sig och sitt folk. Maxida skapar musik som ingen tidigare varit i närheten av. På scenen är Maxida kaxig och tar för sig. Hon är hellre för mycket än för lite. Genom att vara ärlig och transparent med vem hon är hoppas hon kunna inspirera andra att man kan bli vad man vill, oavsett bakgrund.

Hon har hittills gett ut två album och ett stort antal singlar och EPs. Den 12 april 2024 släppte Maxida Märak sitt andra fullängdsalbum Anekdot.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?