Kristianstad satsar på att förebygga ensamhet bland unga

Artikeln publicerades 4 juni 2025

Kuratorer Camilla Jönsson och Anna Lundberg.

Camilla Jönsson och Anna Lundberg.

På Rönnowskolan i Åhus pågår ett målmedvetet arbete för att motverka ofrivillig ensamhet bland elever – ett växande folkhälsoproblem som påverkar både psykisk hälsa och skolresultat. Nu har skolan, tillsammans med Hållbar Utveckling Skåne, beviljats statsbidrag från Socialstyrelsen för att stärka insatserna ytterligare och sprida modellen till flera av kommunens skolor.

– Syftet är att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet och isolering i skolan. Vi vet att elever som känner sig ensamma ofta har svårt att själva ta initiativ för att bryta isoleringen – många stannar hemma i stället för att delta i aktiviteter, säger Anna Lundberg, kurator på Rönnowskolan.

”Det handlar om att våga knyta nya kontakter.”

Arbetet i sig är inte nytt. Under de senaste fyra åren har Rönnowskolan arbetat systematiskt med att identifiera och stötta elever som befinner sig i socialt utanförskap. Insatserna har utvärderats och resultatet har varit positivt. En central del i arbetet är skolans gruppverksamhet – en sluten grupp dit elever bjuds in för att skapa nya sociala sammanhang i en trygg miljö.

– Vi erbjuder en mötesplats där elever får chans att hitta meningsfulla relationer och träna på socialt samspel. Det handlar om att våga knyta nya kontakter och att upptäcka att man inte är ensam i sin situation, berättar Camilla Jönsson.

Gruppträffarna hålls i lokaler på skolan där eleverna kan delta utan att känna sig exponerade. Aktiviteterna har fokus på gemenskap och inkluderar bland annat spel, samtalskort, kreativt pyssel och bakning – allt i kombination med samtal som leds av kuratorerna.

Ett långsiktigt arbete för att främja psykisk hälsa och stärka skolnärvaro.

Forskning från Örebro Universitet och Friends visar att elever som upplever ensamhet i skolan har tre gånger högre risk att få underkända betyg jämfört med sina jämnåriga, och långvarig ensamhet kan leda till allvarliga psykiska problem som depression och ångest.

Kuratorerna Anna och Camilla definierar ofrivillig ensamhet som att eleven inte upplever sig tillhöra ett socialt sammanhang i skolan. Ofta tillbringas fri tid, så som raster och lunch ensam. Många undviker gemensamma aktiviteter och känner sig exkluderade – vilket ofta påverkar både skolnärvaro och mående negativt. Känslan av ensamhet finns inte i en specifik årskurs utan snarare i alla åldrar.

– Vi ser att det är ett ganska stort problem hos flera av våra ungdomar på högstadiet. Känslan av ensamhet kan börja redan i de lägre årskurserna och när eleverna sedan kommer till en större skola, som vår, blir ensamheten ännu tydligare, säger Anna Lundberg.

Sprider modellen till fler skolor

Med hjälp av statsbidraget kommer Hållbar Utveckling Skåne nu att skala upp modellen till flera av kommunens skolor. Totalt planeras liknande insatser på upp till tio skolor under höstterminen. Kuratorerna vid Rönnowskolan kommer att sprida sin metod till kollegor i kommunen genom kuratorsträffar, workshops och erfarenhetsutbyte – med förhoppningen att fler skolor ska kunna starta egna grupper.

– Det här är ett långsiktigt arbete. Vår förhoppning är att detta blir starten på något som kan leva vidare och göra verklig skillnad för fler elever, säger Camilla Jönsson.

 

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?