Kristianstad är årets skånska friluftskommun 2024

Artikeln publicerades 11 oktober 2024

fyra personer ur en arbetsgrupp står tillsammans och håller upp ett diplom

Delar av kommunens friluftsgrupp: Jenny Sahlström, friluftsstrateg, Joel Hallgren, markförvaltare, Håkan Östberg, projektledare friluftsliv, biosfärområde Kristianstads Vattenrike, Åsa Pearce, kommunikationsansvarig, biosfärområde Kristianstads Vattenriket. Saknas på bilden är representanter från tekniska förvaltningen och miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Under den årliga Skåneledsträffen/regionala tankesmedjan för friluftsliv i Skåne tilldelades Kristianstads kommun utmärkelsen ”Årets friluftskommun i Skåne”. Priset delas ut av Region Skåne.

– Det är verkligen en jättefin och rolig utmärkelse att få, särskilt när det är våra regionala kollegor inom friluftsliv som delar ut den. De ser helheten i Skåne och visar här att allt det jobb som vi i Kristianstad lägger ner på att både förvalta och utveckla friluftslivet ger avtryck, säger Jenny Sahlström, friluftsstrateg på Kristianstads kommun.

I motiveringen prisas bland annat kommunens arbete med att utveckla och tillgängliggöra den skånska naturen för såväl invånare som besökare, samt engagemanget för att främja ett friluftsliv för alla och satsningar på förbättrad infrastruktur och service.

– Det känns riktigt roligt att få ge pris till en kommun som sticker ut med sitt goda samarbete, både internt inom kommunen och med externa aktörer. Extra glädjande är Kristianstads satsning på friluftsliv där allt från mountainbike och cykling till vandring får ta plats, något som gynnar folkhälsan hos både lokalbefolkning och besökare, menar Sara Näsvall, utvecklingsstrateg cykel och vandring, Region Skåne.

Tillgång till friluftsliv viktigt för folkhälsan

Sedan 2023 har kommunen en Friluftsplan som en förvaltningsövergripande grupp tillsammans arbetar för att förverkliga. Jenny Sahlström lyfter fram det goda samarbetet och målmedvetenheten över förvaltningsgränserna som en anledning till det fina resultatet.

– Vi är många personer i alla olika förvaltningar som jobbar med att tillgängliggöra friluftslivet för invånarna på olika vis. Därtill har vi ett mycket engagerat och framåtlutat föreningsliv som erbjuder en variation av friluftsupplevelser i Kristianstads natur. Att tillgång till friluftsliv är viktigt för folkhälsan är odiskutabelt och en stark drivkraft för kommunens arbete inom området.

Skåneleden

Foto: Apelöga

Biosfärområde Kristianstads Vattenrike har projektlett arbetet med Skåneleden SL6 Vattenriket som invigdes i sin helhet våren 2024.

– Så kul att arbetet med friluftslivet uppmärksammas! Vattenriket har sedan starten visat vägen ut i det varierade och artrika området med 21 besöksplatser och naturum. De senaste åren har vi satsat alltmer på friluftslivet i samverkan med andra förvaltningar och föreningar. Skåneleden SL6 Vattenriket är ett exempel. Den löper som en röd tråd genom området och knyter ihop Vattenrikets besöksplatser och kommunens naturreservat. Satsningar på friluftslivet gör kommunen attraktiv att bo och leva i och gynnar besöksnäringen, säger Håkan Östberg, projektledare friluftsliv på Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Skogsmulles karta i Äspet

Höstens hetaste friluftstips är att hålla ögonen öppna för invigningen av Skogsmulles karta i Äspets naturreservat under höstlovet. Med Mulles karta får barn (och vuxna!) lära sig om området tillsammans med allemansrätt och naturreservatets olika regler, små spännande uppdrag följer med! Skogsmulles karta är ett samarbete mellan Kristianstads kommun, Friluftsfrämjandet och Länsstyrelsen Skåne.

Utforska mer

Några friluftshändelser i Kristianstad under året som gått

  • Invigning av Skåneleden SL 6 Vattenriket, som knyter ihop kommunen med drygt 14 mil led och 4 nya lägerplatser
  • Friluftskul i Tivoliparken
  • Mötesplatsernas vandringar ledda av vandringsvolontärer
  • Sommarlovsdagläger friluftsliv med scouterna på Näsby
  • Biosfärläger för unga sommarlediga
  • “Ute och cyklar” - “hitta ut” på cykel tillsammans med kommunerna i Skåne nordost och Region Skåne
  • Kampanj om allemansrätten i sociala medier
  • Unga biosfärhjältar med scouterna
  • “Häng med oss ut”, naturvistelse för personer med psykisk ohälsa i samarbete med Friluftsfrämjandet

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?