Här blir det bättre och bättre att leva

Artikeln publicerades 9 juli 2024

Vid frågor om bilden, mejla: info@apeloga.se

Bild från LInderöd som tillsammans med Träne och Äsphult är det område som rankas som allra bäst att bo i i Kristianstads kommun.

Tidningen Fokus rankar varje år Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva. I år ligger Kristianstad på plats 76 av Sveriges 290 kommuner, vilket är en förbättring med 20 placeringar på ett år och topp 10 i Skåne. Området runt Linderöd-Träne-Äsphult rankas högst av alla delar i kommunen.

Undersökningen jämför nio kategorier bland Sveriges kommuner. Kategorierna är privatekonomi, utbildning, vård och omsorg, jobb och karriär, infrastruktur, trygghet, serviceutbud, fritid och offentlig ekonomi. Kategorin privatekonomi väger tyngst i undersökningen och där utgår man bland annat från hur många kvadratmeter villa en person kan köpa för en genomsnittlig lärarlön.

Kristianstad bäst i nordöstra Skåne

För tre år sedan låg Kristianstad på plats 200 av Sveriges 290 kommuner. År 2023 hamnade vi på plats 96 och i år blev resultatet plats 76, vilket är bäst i nordöstra Skåne.

–Vi har gått starkt framåt i rankingen de senaste åren och jag är såklart mycket glad över det. Det är så lätt att bli ”hemmablind” och inte se hur bra vi faktiskt har det. Jag är väldigt glad över förbättringsresan vi gjort, men helt nöjd är jag så klart inte förrän vi är på plats nummer ett, säger Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande.

Maximal poäng i de nio kategorierna är 5,0 och Kristianstads betyg är relativt jämnt. Kommunens bästa kategori är serviceutbud med 4,2. Kategorierna utbildning och infrastruktur hamnar båda på betyg 3,4, övriga kategorier kommer strax därunder. Den enda kategorin som hamnar under 3,0 är offentlig ekonomi, som hamnar på 2,5. Den del av kommunens som rankas som bäst att bo i är området runt Linderöd, Träne och Äsphult.

Umeå bäst i Sverige, Lund bäst i Skåne

Umeå rankas som Sveriges bästa kommun att leva i. Kristianstad hamnar på topp tio i Skåne. Lund rankas som bästa kommun i Skåne och hamnar på en tionde plats på Sverigelistan.

Om undersökningen

Undersökningen görs av företaget Infostat på uppdrag av tidningen Fokus. Fokus har gjort undersökningen sedan 2006. Undersökningen fokuserar på vad som verkligen spelar roll när en genomsnittlig person väljer bostadsort.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?