Fullspäckat program med gratis sommarlovsaktiviteter

Artikeln publicerades 5 juni 2024

Ansvariga arrangörer och ledare för Lov i Kristianstad

Samir Omar, Daniela Tall, Miriam Frigui, Cecilia Nilsson, Sarah Granholm, Liv Jönsson

Lov i Kristianstad är tillbaka och sommarlovar ett fullspäckat program för kommunens barn och unga mellan 6 och 18 år.

Kristianstads kommun fortsätter erbjuda barn och unga möjlighet att delta i en rad aktiviteter i sommar. Många sommarlovsarrangörer är återkommande och genomför varje år mycket uppskattade aktiviteter. De erbjuder ett fullspäckat program både med aktiviteter som tidigare funnits i programmet och en del nyheter. Bredden är stor. Allt från fotboll, fiske och film till manga, dans och ridning.

Bland annat anordnar Youngstivals ungdomsgrupp festivalen We are Gamlegården, en pop up-festival där alla åldrar får delta gratis i aktiviteter med bland annat hoppborgar och olika turneringar. Kulturhuset Barbacka åker på fritidsgårdsturnén Barbacka Takeover med dans och gatukonst och Fritidsbanken Pep Up besöker 12 olika områden i kommunen med en bil packad med hinderbana, käpphästar och annat kul!

Nyheterna står bland annat Erikshjälpens Framtidsverkstad för, som undersöker vad barn och unga vill göra i sommar och sätter programmet därefter.

– Vi formar sommarlovsprogrammen genom att fånga upp vad barn och unga önskar på olika sätt. Dels genom att se på vad som har varit populärt tidigare, dels genom att forma innehåll efter önskemål. Barn behöver vara delaktiga i beslut som berör dem och det kräver flexibilitet och lyhördhet, säger Sarah Granholm, projektledare för lovaktiviteterna.

Även Rinkens FC, en nystartad förening på Gamlegården, är ny för i år och de anordnar en fotbollsturnering på området.

– Aktiviteterna ger invånarna något att samlas kring och stödja. Det kan också främja positiva värderingar som fair play, respekt, inkludering, mångfald och allas lika värde. Vi hoppas att turneringen kan bidra med att skapa en positiv bild av området, säger Mohamed Ali på Rinkens FC.

Något annat som också erbjuds barn och unga är gratis sommarsimskola. En nyhet för i år är att ännu fler simskoleplatser öppnas upp på friluftsbaden och på Badriket.

Syftet med att erbjuda avgiftsfria sommarlovsaktiviteter är att ge barn och unga 6–18 år möjlighet att delta i meningsfulla fritidsaktiviteter på lika villkor och oberoende av socioekonomiska förutsättningar. Detta för att främja integration, bidra till en mer socialt hållbar kommun, motverka ojämlika livsvillkor och skapa nya kontaktytor mellan barn och unga med olika social bakgrund.

Alla aktiviteter finns samlade i vårt digitala lovprogram:

Följ oss gärna på sociala medier


Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?