Fira midsommar i Tivoliparken

Artikeln publicerades 17 juni 2024

Midsommardan i Tivoliparken

Ta med fikakorg och en filt eller en stol och kom till Tivoliparken. Vi dansar kring midsommarstången och sjunger ”små grodorna”.

Dans kring midsommarstången och dansuppvisning med Linderöds folkdanslag med spelmän.

Tivoliparken 21 juni kl. 16.00–17.00.

Alla kan vara med och det kostar ingenting att delta. Varmt välkommen, och glad midsommar till dig som ska fira!

Samarrangeras av Kristianstads kommun och Linderöds Folkdanslag och Spelmanslag

Varför firar vi midsommar?

Anledningen till varför vi firar midsommar bottnar som mycket annat i kristendomen och firandet till minne av Johannes Döparen. Redan på 300-talet började den kristna kyrkan fira Johannes Döparens dag den 24 juni vilket beror på att han ska ha fötts ett halvår före Jesus. Tillsammans med kristendomen spreds midsommarfirandet runt om i Europa och firas idag ibland annat i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Fram till 1952 firades alltid midsommarafton den 23 juni vilket är dagen innan Johannes Döparens födelsedag. Det ansågs dock att firandet var till besvär mitt i veckan och ändrades därför till att alltid firas på en fredag.

Hur vi firar midsommar i Sverige

Midsommar är starkt förknippat med midsommarstången – vanligtvis utformat som ett kors med en hängande krans på varsin sida. Runt midsommarstången samlas människor i form av en eller flera ringar för att dansa och delta i lekar. Midsommarstången sägs härstamma från Tyskland och lär ha kommit till Sverige omkring 1300- eller 1400-talet.

För många betyder maten mycket och traditionellt sett tillhör färskpotatis, sill, jordgubbar och spritdrycker festligheterna vid midsommarfirandet. Numera är det också vanligt att sätta igång grillen framåt midsommaraftons kväll.

Slutligen läggs även stor vikt till blommor i midsommarfirandet och används inte enbart för att pryda midsommarstången. Blommor används också till kransar som vanligen bärs av kvinnor och barn. Vidare sägs det att om en kvinna plockar 7 sorters blommor och lägger under sin kudde på midsommarnatten kommer hon att drömma om sin blivande man.

Källa: Helgdagar.nu

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 25 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?