Fem fina år med Lägesbilden
Artikeln publicerades 30 maj 2025

Eldsjälarna som samarbetar med den veckovisa lägesbilden.
Sedan 2020 har den veckovisa lägesbilden varit ett nav för samverkan mellan kommunala, regionala och privata aktörer i Kristianstad. Med korta kontaktvägar och gemensamma insatser har arbetet lett till ökad trygghet, snabbare åtgärder och konkreta resultat i flera områden.
– Vi är glada att det är så många som engagerar sig och samarbetar för att skapa trygghet för kommunens invånare. Att vi träffas veckovis gör att vi lär känna varandra och det leder till snabbare åtgärder när väl ett behov uppstår, säger Johanna Häggberg, drog- och brottsförebyggande samordnare på Kristianstads kommun.
En modell för framtiden
Efter fem år är det tydligt att lägesbilden är mer än bara ett möte – det är en modell för att samverkan kan skapa tryggare samhällen. Genom att samla många aktörer med olika perspektiv och resurser, och genom att hålla kontaktvägarna korta, kan man agera snabbt och effektivt när det verkligen behövs. Denna modell arbetas vidare med för att ge fler möjlighet att rapportera in genom en digital plattform som kommer ge mer underlag vid analysen.
Veckovisa digitala möten
I maj 2020 startade digitala möten som idag utgör grunden för den veckovisa lägesbilden – en operativ arbetsform där aktörer från olika delar av samhället samlas för att snabbt analysera föregående vecka, blicka framåt och sätta in åtgärder. Syftet är att identifiera potentiella ordningsstörningar eller brottslighet och agera proaktivt.
Snabba insatser genom samverkan
– En av de största styrkorna med lägesbilden är de korta beslutsvägarna. Vid behov kan åtgärder sättas in omedelbart, eller arbetsgrupper startas för att hantera specifika utmaningar, säger Jeanette Ekvall, säkerhetssamordnare på Kristianstads kommun och en av dem som var med och startade lägesbilden.
Utvärderingar visar att många deltagare ser stor nytta i att träffas digitalt och kunna agera snabbt tillsammans.
– Att vi träffas och diskuterar åtgärder tillsammans gör det enklare för oss att ta vid och utföra åtgärder snabbare. Vi kan gå vidare till berörda samverkanspartners för fortsatta diskussioner, säger Marco Wojahn, tekniskförvaltare på Kristianstads kommun.
Lägesbilden har under fem år lett till väldigt många åtgärder. Vi lyfter ett urval som vi är lite stolta över.
Från otrygghet till trygghet på Sommarro
Ett exempel är Sommarro, där besökare upplevt otrygghet på grund av personer som uppehållit sig på platsen. En arbetsgrupp bildades för att identifiera både fysiska åtgärder och rutiner för personalen, vilket lett till minskad skadegörelse och ökad trygghet.
Från motorburen oro till lugn parkering i Åhus
Ungdomar störde nattsömnen vid ICA Kvantums parkering i Åhus med hög musik och bilkörning. En arbetsgrupp med bland annat polis, fastighetsägaren och kommunen satte upp en bom för att stoppa problemen. En EPA-träff anordnades också för att skapa ett positivt alternativ för ungdomarna.
Från skadegörelse till nattbad i Tollarp
Tollarps friluftsbad drabbades av omfattande skadegörelse. Genom nattvandringar och organiserade nattbad skapades tryggare miljöer och meningsfulla aktiviteter för unga, vilket minskade problemen markant.
Aktiv sommar – trygghet genom engagemang
Under pandemin ökade ungdomars närvaro i stadsmiljön. Kommunen, tillsammans med Lokala Brå och Fältgruppen, inledde i samarbete med ABK, HSB, Svenska kyrkan och KFGF (Kristianstads fritidsgårdsforum) satsningen Aktiv sommar. Under två veckor får ungdomar mellan 13 och 15 år möjlighet att arbeta på förmiddagen och delta i en aktivitet på eftermiddagen – en insats som har bidragit till både sysselsättning och ökad trygghet.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss
Länk till annan webbplats.