”Det blir krig om man inte kan säga förlåt”

Artikeln publicerades 8 april 2025

Folke Rosenqvist, William Gunnvall, Thor Doun Malmsten och Agnes Nilsson Frick visar upp sina fina alster om vänskap och fred.

Barn på Önnegårdens förskola deltar i ett världsomspännande projekt, Color your rights, som utgår från barns tankar om artiklar i barnkonventionen. Deras alster finns nu på en utställning i Bologna.

På Önnegårdens förskola har man tagit ner sin plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier från hyllan. De jobbar just nu bland annat aktivt med frågorna genom ett samarbete med Högskolan Kristianstad och OMEP. Varannan vecka träffar sex av de äldre barnen pedagogen Maria Lindström och pratar om hur deras lärmiljö kan utvecklas och bli bättre. Barnens tankar, funderingar och förslag tas emot och leder till reellt inflytande i verksamheten.

- Det viktigaste är att alla ska känna sig trygga, säger Clara Stridh.

Barnen är glada för att göra vägledande skyltar. Det tycker barnen är viktigt, särskilt när det kommer nya barn.

- Vi har gjort förlåtskyltar. Det blir inga krig om man kan säga förlåt, berättar Lo Cehlin. Kan man inte språket kan man teckna eller ge en kram.

På avdelningarna finns magiska burkar där barnen kan ta lappar där det står snälla saker man kan säga till en kompis. På barnens initiativ har det också gjorts filmer om olika situationer som kan uppstå och hur man kan hantera en konflikt på ett bra sätt. Det pratas om hur det är att vara en superhjältekompis. Arbetet som sker i barnrådet sprids vidare till kompisarna på avdelningarna genom representanterna i barnrådet. Representanterna fångar sedan upp kompisarnas tankar och reflektioner och för tillbaka till barnrådets kommande möten.

- Pedagogen leder träffarna, men inget är förbjudet att prata om i detta forum. Det kommer bland annat fram olika saker som är viktiga för oss vuxna att veta, tex var, och i vilka situationer det händer saker på förskolan där barnen behöver vårt stöd. Barnen ser och hör mer än vad vi vuxna ibland uppfattar och deras röster är väldigt viktiga i vårt förebyggande arbete, berättar rektor Emelie Nilsson.

Lo  Ceklin och Clara Stridh tycker att vi ska vara snälla mot jorden.

Lo Cehlin och Clara Stridh tycker att vi ska vara snälla mot jorden.

Trots barnens unga år pratas det ibland om ämnen som kan upplevas som svåra, till exempel krig och vilka känslor det väcker. En viktig aspekt av barnrådets arbete är att vara ett tillåtande forum där de samtal och känslor som barnen lyfter tas emot och pratas om utan att värderas av vuxen. Alstren som skickats till Bologna handlar om hur det är att leva i Sverige där det är fred, bland annat finns ett molnträd som lövar av sig i form av hjärtan. Barnen har också målat bilder kopplat till vad flykt och krig innebär som finns att se på utställningen.

- Hjärtan smittar, att vara snäll smittar, ett skratt smittar och att vara busig smittar, förklarar William Gunnvall.

Color your rights är ett inititativ tagit av OMEP. OMEP bildas av de första bokstäverna i världsorganisationen Organisation Mondiale pour l’Éducation Préscolaire. OMEP är en internationell, partipolitiskt obunden organisation som startade 1948 med syfte att sammanföra olika yrkesgrupper som arbetar för barn 0–8 år. Enligt stadgarna är syftet och målet med verksamheten att ’främja optimala förutsättningar för barnets välbefinnande och utveckling i familj, institution och samhälle’. OMEP arbetar även för att synliggöra barns perspektiv på alla frågor som rör dem.

OMEP är etablerad i mer än 70 länder från samtliga världsdelar. OMEP har rådgivande status i UNESCO och UNICEF och deltog aktivt med att ta fram och implementera FN:s konvention om barnets rättigheter samt FN:s globala mål för hållbar utveckling. Svenska OMEP är medlem i Nätverket för Barnkonventionen.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 22 apr kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?