C4-lägret med både idrott och kultur

Artikeln publicerades 19 juni 2024

Barn och ledare värmer upp med fotboll innan dagens aktivitet på C4-lägret drar igång

På idrottsplatsen samlas kultur- och fritidsnämnden, som den här dagen besöker C4-läget. Ett läger som i år har både idrotts- och kulturaktiviteter.

450 barn födda 2011–2015 deltar och 194 ledare stöttar upp. Henrik Alvesson, som ansvarar för lägret berättar om aktiviteterna, gruppindelning, lunch, transport och annat som ska fungera under de två veckor som lägret pågår.

– Jag tycker att det är fantastiskt att se 450 aktiva barn under många timmar varje dag. Det vi ser nu är frukten av all planering innan lägret. Det är den tuffa biten, att få ihop allt innan. Nytt för i år är aktiviteterna på Kulturhuset Barbacka; dans, teater och konst. Vi var nyfikna på hur dessa aktiviteter skulle tas emot, men det har bara varit mycket positivt, säger Henrik.

Delar av kultur- och fritidsnämnden besöker C4-lägret

Delar av kultur- och fritidsnämnden besöker C4-lägret

Nämndens ordförande Lena Olsson:

– Jag gillar att vi slagit ihop och testar idrott och kultur. Bra blandning av aktiviteter och många fina minnen för barnen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Olsson.

Kultur- och fritidsnämnden ordförande Lena Olsson besöker C4-lägret

På Kulturhuset Barbacka träffar vi barn från Lingenäs och Hammars anpassade skola. Precis vid vårt besök får Daniella och Eric prova på teater. Daniella, 11 år, säger att hon har varit med på lägret flera gånger tidigare. Hittills har hon fått prova på fotboll, teater, dans och basket och tycker att allt är kul.

Daniella och Erik provar på teater på Kulturhuset Barbacka

Här får barnen prova på improvisationsteater

På idrottsplatsen träffar vi Isak som ska testa amerikansk fotboll. Han tycker att det är helt ok, men gillar vanlig fotboll mycket mer. Kanske för det är det han tränar i vanliga fall. Isak har varit med tre gånger tidigare och säger snabbt.

– Två år hade vi blåa tröjor, ett år orange och i år har vi röda.

Unge Isak med utrustning för att prova på amerikansk fotboll

Isak är redo för att testa amerikansk fotboll

Inne i idrottshallen tränar barnen i gröna tröjor på basket. Det är full fart när de jagar poäng genom att få bollen i nätkorgen. Jag tar ett snack med Bill och William, båda 12 år och ska börja sjätte klass till hösten. William gillar skytte, badminton och klättring bäst.

– Jag gillar fotboll och skytte bäst, säger Bill. I eftermiddag ska vi prova på amerikansk fotboll och klättring, det gillar jag också. Jag har varit med från början, sedan jag fick, alltså från andra klass.

William och Bill spelar basket

William försöker få i bollen i korgen

Ett sista stopp gör vi på Härlöv där vi kollar in barnen som ska klättra. Thea ska tillsammans med Harry upp på klätterväggen. Mohammed står beredd om de behöver hjälp.

Thea berättar att det är första gången som hon är med på C4-läget.

– Jag tror att jag ska vara med nästa år också för jag tycker det är kul. Det har varit roligast att spela fotboll.

Harry var med på C4-lägret redan förra året. Klättring som han testar nu är kul men inte nytt. Han har testat två gånger tidigare. Men allra roligast hittills har varit skytte. När han inte är på läger tränar han både handboll och fotboll. Eftersom han gör det två gånger i veckan resten av året, föredrar han och tycker det är roligare att testa annat på läget. Han blev förtjust i både dans och teater på Barbacka, som är nya aktiviteter för i år.

Thea och Harry testar att klättra på klättervägg medan Mohammed står nedanför som stöd och säkerhet och övervakar klättringen

Mohammed 16 år, är ledare på C4-lägret för första gången, men inte alls ovan vid ledarrollen. På City Skol IF är han ungdomsansvarig, där han ansvarar för en grupp på 20–30 killar som spelar fotboll varje lördag.

– Jag tycker att planeringen av C4-lägret är jättebra. Att barnen delas in i vilken skola de går på och därmed känner varandra skapar trygghet. Jag tycker också att alla visar varandra respekt i gruppen.

Mohammed Karzon är en av kommunens många feriearbetande ungdomar. För många av feriearbetarna är C4-lägret deras första möte med arbetslivet där de får möjlighet att tjäna sina egna pengar.

Mohammed Karzon, feriearbetande gruppledare på C4-lägret 2024

Mohammed Karzon, feriearbetande gruppledare på C4-lägert

Många fler sommaraktiviteter

Sedan skolavslutningen, erbjuds barn och unga många roliga och spännande aktiviteter. Tillsammans med föreningar och fritidsgårdar ordnar kommunen kostnadsfria aktiviteter av varierande slag runt om i kommunen.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 25 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?