Barbackas Teaterdagar 2024

Artikeln publicerades 13 maj 2024

Teaterdeltagare under Barbackas Teaterdagar 2024

Teaterelever repar inför Barbackas Teaterdagar 2024

Kulturhuset Barbackas barn- och ungdomsgrupper inom teater har några intensiva avslutningsveckor bakom sig och är nu redo för föreställning. Likt tidigare år avslutas terminen med uppspel av egenskrivna pjäser. Barbackas Teaterdagar pågår i fyra dagar med start måndag 13 maj.

Under Barbackas Teaterdagar visar fyra mellanstadiegrupper och fyra högstadiegrupper upp pjäserna som de jobbat fram under läsåret. För många är det målet och något de verkligen ser fram emot, dels för att de får stå på scen men också för att de får se de andra gruppernas pjäser och rollkaraktärer.

Spänning, satir och gröna aliens

Handlingen bestäms och skapas av deltagarna med stöd av sin teaterpedagog, som skriver ihop ett synopsis utifrån de scener gruppen improviserat fram. Ett återkommande tema i år är skolan. Här finns en lite läskig pjäs med titeln Den hemsökta skolan och en satirisk pjäs, Måndag igen, om scener från en högstadieskola. Mord som tema är alltid populärt och i år görs detta på en catwalk i modevärlden i pjäsen Mordeshow.

Den yngsta gruppen (årskurs 4-5) som står på scen för första gången tar oss med på en resa i Kattberget. I denna pjäs kan en katt vara precis hur som helst! Tid & rum handlar om en teatergrupp som oväntat förflyttas i tiden när de har teaterträning på Barbacka och publiken får ta del av några av kulturhusets tidigare liv, bland annat när det användes som stall och även kafferosteri.

Två grupper har jobbat med masker i sina pjäser. I pjäsen Sjön blir det riktigt läskigt när person efter person verkar slukas upp av sjön och försvinna bakom vita masker. I pjäsen Bland korvar och aliens är det gröna masker som gäller, för som titeln utlovar handlar det om aliens som landar på skånska vischan och förökar sig.

En avslutande teatervecka

Barbackas Teatervecka startade våren 2017 för att samla alla teatergrupper och ge dem möjlighet att se varandra. Även tidigare hade grupper framfört sina pjäser men inte under ett samlat namn. De senaste åren marknadsförs föreställningarna tillsammans och allmänhet bjuds också in.

Nova Bergman går i årskurs 1 på gymnasiet och har likt ett flertal andra tränat teater på Barbacka sedan hon var liten. Hon deltog i Barbackas första Teatervecka 2017 i pjäsen Farfars fiskelegend. Nu är Nova stödledare för en grupp, och deltog också i Barbackas LÄNK-projekt Glöm aldrig Trine, som spelades både i Kristianstad och Malmö för några veckor sedan.

Teaterveckan för mig har alltid varit en vecka som vi sett fram emot med mycket glädje och gemenskap från alla grupper. Det är helt klart höjdpunkten på hela teateråret!

Stödledare och teaterdeltagare Nova Bergman.

Nova Bergman har hållt på med teater ända sedan hon var liten.

I årets upplaga av Barbackas Teaterdagar deltar 85 barn och ungdomar fördelat på åtta olika teatergrupper. Föreställningar för allmänheten sker på kvällstid 13–15 maj och 23 maj. Caféet är öppet samtliga speldagar kl. 16.00-​19.30. Teaterdagen då alla grupper spelar för varandra är den 18 maj.

Årets pjäser

Den hemsökta skolan
Måndag 13/5 kl. 18.00
Grupp: måndagar åk 5–6

Måndag igen
Måndag 13/5 kl. 19.30
Grupp: måndagar åk 8–9

Mordeshow
Tisdag 14/5 kl. 18.00
Grupp: tisdagar åk 5–6

Nästan Romeo & Julia
Tisdag 14/5 kl. 19.30
Grupp: tisdagar åk 8–9

Kattberget
Onsdag 15/5 kl. 18.00
Grupp: onsdagar åk 3–4

Bland korvar och aliens
Onsdag 15/5 kl. 19.30
Grupp: onsdagar åk 5–6

Tid & rum
Torsdag 23/5 kl. 18.00
Grupp: torsdagar åk 7

Sjön
Torsdag 23/5 kl. 19.30
Grupp: torsdagar åk 7

Biljetter finns att köpa i Kulturhuset Barbackas reception, på plats under öppettiderna eller via telefon 044-13 56 50.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 22 maj kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?