Hjälp att få

Exempel på olika sysslor som du kan få hjälp med.

Personlig omvårdnad

Personlig omvårdnad kan se ut på många sätt. Det kan exempelvis vara hjälp vid uppstigning och sänggående, ta av och på kläder eller att duscha. Det är viktigt att du gör så mycket som möjligt på egen hand för att bli så självständig som möjligt och bibehålla de färdigheter som du redan har.

Tillsyn

Du kan få regelbunden tillsyn för att känna trygghet i bostaden.

Social kontakt

Social kontakt är till för att öka kontakterna med andra människor och uppmuntra till att på sikt delta i olika aktiviteter, t ex på mötesplatser.

Utevistelse

Utevistelse kan du få hjälp med när du behöver komma ut men inte klarar detta på egen hand.

Städning

Städning kan du få hjälp med när du inte klarar av att städa själv. Städningen görs främst i de rum som normalt används, såsom vardagsrum, sovrum, kök, hall och toalett. Städningen omfattar i första hand dammsugning och avtorkning av golv. Städutrustning som kan godkännas ur arbetsmiljösynpunkt tillhandahålls av dig.

Tvätt

När Du inte själv klarar av att tvätta kan du t ex få hjälp med att boka tvättid, lägga i tvätt i tvättmaskin, hänga upp tvätt samt vika ihop tvätten.

Inköp

När du inte själv klarar av att handla kan du få hjälp med inköp av dagligvaror i den affär som ligger närmast bostaden. Om du kan är det viktigt att du följer med till affären. I vissa delar av kommunen erbjuder affärer hemkörning. Om behov finns kan hemtjänsten då hjälpa till att skriva inköpslista och ställa in varor i kyl och frys.

Ledsagning

Om du inte på egen hand klarar av besök inom sjukvården eller att göra andra viktiga ärenden och inte någon närstående kan följa med kan du få hjälp av en ledsagare.

Matdistribution

Kan du inte själv laga mat eller ta dig till en mötesplats för att äta kan du få färdiglagad mat hem till din bostad.

Trygghetslarm

Trygghetslarm kan du få för att känna trygghet i bostaden. Med trygghetslarm kan du komma i kontakt med hemtjänstpersonal dygnet runt om något oförutsett inträffar. När du trycker på larmet får du kontakt med hemtjänstpersonal som berättar att hjälp är på väg.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.