Lära dig svenska

För att komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket. Här samlar vi information om hur du kan lära dig svenska och öva på svenska språket. Både tillsammans med andra och ensam.

Svenska för invandrare (sfi)

Kristianstads kommun anordnar svenska för invandrare (sfi).  Det finns också andra skolor som undervisar i svenska för invandrare. Oavsett vilken skola du vill gå på gör du en webbansökan för att anmäla dig.

Språkkurser och aktiviteter 

När du deltar i språkkurser får du träffa andra som lär sig svenska och ni tränar språket tillsammans med ledarna i gruppen. Du kan anmäla dig till olika Studieförbund som erbjuder språkkurser. På Urbana hembygdsgården finns olika aktiviteter där du kan lära dig mer svenska, om samhället och här kan du även få information om vilka fler platser du kan besöka i kommunen. Du kan också få kontakt med en volontär som du kan träna svenska tillsammans med. 

Biblioteken

Till biblioteket kan du komma för att till exempel läsa, studera, använda internet, kopiera och scanna. Personalen kan hjälpa dig att hitta böcker, tidningar och filmer.

Det finns böcker och tidningar på många olika språk och det finns böcker och tidningar på lättläst svenska.  På alla bibliotek i Kristianstad finns en hylla som heter ”Ny i Sverige”, som främst riktar sig till ensamkommande barn och ungdomar. Det finns också många olika böcker för att lära sig ett nytt språk. 

Biblioteken

Tidningen Mosaik

Tidningen Mosaik är en flerspråkig lokal tidning i Kristianstad. Här kan du läsa nyheter på lätt svenska och på andra språk. Journalister från andra länder skriver och översätter artiklar om Kristianstad och omvärlden. Mosaik kommer ut som gratis papperstidning en gång i månaden. Du kan också läsa tidningen som blogg 

Tidningen mosaik på internet

 

Se även övriga länktips. 

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.