Kristianstadselever bland vinnarna i tävlingen Resterkocken

Tuesday, December 15, 2020 1:40 PMArchived

Matlagningstävlingen med fokus på matsvinn, Resterkocken, är nu avslutad och vinnarna har utsetts. Två av vinnarna var elever från Spängerskolan och Sånnaskolan.

Att tävla i att försöka omvandla utgångna varor och rester till en gourmetmåltid var populärt i år. Totalt kom det in hela 380 bidrag, till årets matlagningstävling Resterkocken. Många tävlande hade tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester, vilket gjorde juryns jobb svårt.

– Det har kommit in rekordmånga bidrag i år och vi är otroligt glada att så många skolor i Kristianstad har engagerat sig i tävlingen. Det har varit en spännande variation med smarta och kreativa recept, säger Leonie Wendt Bergmark, miljöpedagog på Renhållningen Kristianstad.

Från Kristianstad kom totalt 23 bidrag in. Två av dessa vann ett presentkort till ett värde av 900 kronor till klassen från Matsmart.se. Det var bidragen Höstsoppa som klass 8 på Spängerskolan komponerat och Hamburgare som klass 6M på Sånnaskolan förädlat.

Årets vinnare blev klass 9C på Internationella Engelska Skolan i Lund, som fick 10 000 kronor till klasskassan.

- I denna tävling är alla vinnare, för det viktiga är att lära sig att ta vara på maten och bli mer  medveten om matsvinn. Det är bra både för miljön och för plånboken, säger Leonie Wendt Bergmark.

Här presenteras de vinnande bidragen i Resterkocken 2020:
www.resterkocken.se

Så här gick tävlingen till: 
Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober och1 december 2020. Barn och unga i årskurs 4–9 tävlade enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

Om Resterkocken:
Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR, LSR, NÅRAB, VIVAB och LSR samt Svenljunga och Kristianstad.
http://resterkocken.se

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.