Slipp skräcken i Halloween

Updated:Friday, October 30, 2020 2:58 PMArchived

En Halloweenfest kan vara spännande och kul. Men den kan också sluta i verklig skräck och förtvivlan. När alkohol, droger och virussmitta finns med i bilden kan mycket gå fel. Har du koll på vad din tonåring gör i helgen?

Halloweenlyktor
Lite konstruerad halloweenskräck kan vara mysig, men festkvällen kan lätt bytas i verkliga skräckscenarier när droger, alkohol och virussmitta är i omlopp.

Halloween har blivit en populär festhelg för ungdomar. En maskeradmiddag eller skräckfilmskväll med kompisar kan bli hur lyckad som helst. Men den kan också urarta totalt om ryktet om en föräldrafri fest sprider sig till objudna gäster.

Trots att råden mot trängsel och folksamlingar nu har skärpts ytterligare, är polis och fältare oroliga för att det ska bli en stökig helg. Veckans lägesbildsmöte mellan polis, kommun och sjukvård fördes i allvarligt tonläge.

Alla begränsningar som sedan vårens coronautbrott har påverkat nöjeslivet har på sina håll skapat frustration och otålighet hos många unga. På och utanför de uteställen som håller öppet har den senaste tiden samlats många ungdomar som inte verkar ha en tanke på pandeminläget. 

Mycket kan gå fel

– Ungdomar ska självklart kunna träffas och ha kul, även om de i nuläget precis som alla andra behöver ta hänsyn till de skärpta råden mot coronaspridning. Tyvärr vet vi att det – oftare än de flesta föräldrar anar – finns alkohol, tramadol och cannabis på tonåringarnas fester. Många provar och riskerar att hamna i utsatta situationer, där mycket kan gå väldigt fel. I förlängningen är det också en hel del som fastnar i drogerna, säger drog- och brottsförebyggande samordnare Anna Nordin.

Inför allhelgonahelgen har ett brev med information, goda råd och kontaktvägar skickats ut till alla vårdnadshavare till tonåringar i kommunen via skolsystemet Unikum. Bakom brevet står det lokala drog-och brottsförebyggande rådet, BRÅ, mottagningen Maria Skåne Nordost och Polisen i Kristianstad.

Förälder förmedlar förtvivlan

I brevet uppmanas alla vårdnadshavare att ta reda på vart tonåringen ska på kvällen och gå samman med andra föräldrar för att hjälpas åt. Med i brevet finns också en hälsning från en förälder, som berättar om sin erfarenhet av att ha ett barn som fastnat i missbruk. Bland annat står det att läsa:

”Som förälder är det som att kliva in genom helvetets portar när man upptäcker att ens barn missbrukar narkotika. Det är skamligt, frustrerande och smular sakta men säkert ner familjens liv till att bara handla om droger. Maktlöshet, ångest, ilska och sorg genomsyrar livet.”
(Länk till hela brevet finns under Relaterad information)

Köp inte ut

Representanter från polisen, fältgruppen och drog- och brottsförebyggande rådet har under hösten stått utanför Systembolaget i Kristianstad, för att få kontakt med tonårsföräldrar.

– Vi vill peppa och stötta föräldrarna att säga nej till att köpa ut åt ungdomarna. Vi kan ge råd om hur man kan prata med sina barn om de risker som finns. Om föräldrarna står på sig blir det lättare för de unga att stå emot grupptrycket och säga nej till alkohol och droger, säger kommunens drog- och brottsförebyggande samordnare Anna Nordin.

När restriktionerna släpper fortsätter besöken och utdelning av flygblad.

Fler kan nattvandra

En god kontakt och utbyte med andra tonårsföräldrar kan vara stärkande för föräldrarollen. Nattvandringar kan vara ett sätt att skapa sådana kontakter och att samtidigt visa ungdomarna att de blir sedda av vuxna som bryr sig om dem.

Nattvandringar sker i organiserade former ibland annat Vä, Öllsjö, Tollarp, Önnestad, Åhus och Kristianstad. Förberedelser pågår också för att få igång nattvandring på Gamlegården. Den som vill få kontakt med en nattvandringsgrupp eller vill få hjälp med att organisera nattvandring på någon annan ort kan kontakta Fältgruppen på telefon 044-13 60 79 eller genom facebookgruppen Tonårsföräldrar i Kristianstad.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.