Skulpturerna larmas

Updated:Tuesday, December 17, 2019 3:14 PMArchived

I slutet av november drabbades centrala Kristianstad av flera skulpturstölder. Kristianstads kommun, som sedan tidigare dna-märkt kommunens bronsskulpturer, har undersökt olika lösningar för bevakning och larm som brottsförebyggande åtgärd.

Bild på bronsskulptur
Bronsskulptur. Bild Pixaby

Nu inleds en process med larmsensorer för att stärka säkerheten för våra offentliga skulpturer. Projektet är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen, Kristianstads konsthall och C4 Energi.

– Med hjälp av sensorer och IoT kan man mäta och övervaka i stort sett allting och vi är glada över att våra smarta lösningar får möjligheten att hjälpa till i det här fallet, säger Henrik Stenberg som är projektledare för Internet of Things, IoT på C4 Energi.

Ulrika Cedell, chef för kultur- och fritidsförvaltningen fortsätter:

– Vår förhoppning är att satsningen ger en tillfredsställande bevaknings- och larmfunktion som innebär en stärkt säkerhet för våra skulpturer.

20 november försvann två mycket omtyckta skulpturer från centrala Kristianstad. Den ene, Wendisten, är en ovärderlig kulturskatt av den lokale konstnären Axel Olsson. Även Flora, som försvann samtidigt, är gjord av en lokal konstnär, Nils Möllerberg.

En vecka senare försvinner en del av tre från Claes Hakes skulptur Blixt och Dunder vid Söderportskolan samt en ridstövel från konstverket Salut vid Tivolibadet, gjord av Mette Björnberg och Richard Johansson.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.