Skänkta lådcyklar ger chans till sommarvind i håret

Thursday, July 2, 2020 3:34 PMArchived

I sommar kommer fler kunder inom funktionsstöd och äldreomsorgen kunna njuta av vind i håret tack vare en gåva från Sparbanken Skåne. Cyklarna kommer flyttas mellan olika boenden och mötesplatser för att så många som möjligt ska få chansen att komma ut på cykelturer.

Sparbanken Skåne har skänkt två lådcyklar till omsorgsförvaltningen.
Sparbanken Skåne har skänkt två lådcyklar till omsorgsförvaltningen.

Sparbanken Skåne skänker två lådcyklar med plats för två passagerare vardera.

- Att kunna bidra till att våra äldre i kommunen kommer ut i det fria känns som en självklarhet för oss, säger Östen Gunnarsson, VD på Sparbanksstiftelsen 1826.

Cyklarna är ett efterlängtat tillskott till omsorgens satsning på att fler ska kunna komma ut och uppleva farten enligt det danska konceptet Cykling utan ålder.

- Vi är förstås mycket glada över att få ta emot cyklarna. De kommer skänka glädje åt många. Till en början kommer den ena finnas på Mötesplats Allö och den andra på Snälltågsvägens dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättning, säger Sandra Strandberg, kultursamordnare på omsorgsförvaltningen.

Så småningom kommer cyklarna flyttas vidare till bland annat äldreboendena Almhaga, Skogåsa och Tollaregården, som ställt sig i kö. Längre fram är tanken att rekrytera frivilliga cykelpiloter från allmänheten som vill hjälpa till, men så länge hänsyn behöver tas till coronaviruset får personal stå för trampandet.

- Det här blir en fantastisk tillgång för verksamheten. I dessa tider under pandemin blir detta ett extra värdefullt tillskott för att våra äldre och personer med funktionsnedsättning ska få komma ut i det fria. Vi vill rikta ett stort tack till Sparbanksstiftelsen för bidraget, säger Emelie Nyberg (M), omsorgsnämndens ordförande.

Även Kristina Lindbåge (S), vice ordförande i omsorgsnämnden, sätter stort värde på cyklarna:

- Att vi nu har dessa cyklar på plats är ett resultat av ett engagerat arbete i omsorgen, om äldres rätt till kultur. Alla behöver kultur! Jag hoppas cyklarna kommer ha en positiv effekt på hälsan både för de som cyklar och de som åker. En stund av gemenskap, känna vinden i håret, få skratta åt upplevelser under cykelturen är som ett lyckopiller helt utan biverkningar.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.