PAX trollband elever på vård- och omsorgsprogrammet

Updated:Tuesday, October 19, 2021 12:53 PMArchived

Söderporteleverna på vård- och omsorgsprogrammet har under vecka 42 en temavecka för att inspireras och skapa lärdomar inför sin kommande yrkesroll. Per Axensköld, alias PAX, trollband sin publik när han under tisdagen föreläste om sin CP-skada.

Föreläsare PAX, rektor Evalotta Enqvist samt eleverna Amanda Tornemark och Alicia Freyer.
Föreläsare PAX, rektor Evalotta Enqvist samt eleverna Amanda Tornemark och Alicia Freyer.

Vård- och omsorgseleverna i årskurs 1 på Söderportgymnasiet får under en temavecka med sig både lärdomar och inspiration att ha med sig i sin blivande yrkesroll som undersköterska.

- Allt annat läggs åt sidan för att verkligen kunna fokusera på yrkesrollen. Så ingen matematik eller svenska denna vecka, säger Evalotta Enqvist som är rektor för programmet.

Varje dag mellan klockan 9 och 15 ska eleverna både få höra föreläsningar, träffa folk från branschen och workshoppa.

- Idag har vi PAX, eller Per Axensköld som han egentligen heter, från Furuboda folkhögskola som ska prata om sin CP-skada och sitt arbete på folkhögskolan. Fokus för dagen är det etiska förhållningssättet som är av yttersta vikt för arbetet inom vård och omsorg.

Till föreläsningen är även elever i årskurs 2 och 3 inbjudna, så det är ca 150 elever som nyfikna lyssnar till PAX historia.

- Tidigare har vi inte haft en temavecka, den kom med att vi gick med i Vård- och omsorgscollege. Därför vill vi även ge mer än ettorna möjlighet till att delta i vissa bitar, förklarar Evalotta.

PAX varvar humor med allvar:

- Jag tror ni förstår mig ganska bra, trots att jag har svårt med mitt tal och mina rörelser. Har ni det beror det nog snarare på att jag är från Stockholm.

Budskapet går inte att ta miste på:

- Jag var med i TV-serien Mot alla odds, en serie där personer med funktionsvariationer skulle ta sig från en kust till en annan i Nicaragua för egen maskin eller med hjälp av varandra. Alla kan!

2.jpg

Melker Laudén, elev i årskurs 1:

- Jag visste lite grann om CP-skada, men har lärt mig mycket mer idag. Det är en jättebra vecka. Igår hade vi olika stationer med olika fall där vi skulle samarbeta.

Vidare kommer eleverna att lotsas i hur man skriver ett CV och personligt brev och möta både HR-specialister på Region Skåne och arbetsgivarrepresentanter från Omsorgsförvaltningen i Kristianstads kommun.

- För att förstå bredden av möjligheter har vi bjudit in en barnmorska, en fysio- och arbetsterapeut, personal från ambulansen och från demensvården samt från psykiatrin, säger rektor Evalotta Enqvist.

Amanda Tornemark och Alicia Freyer i årskurs 3 vet dock redan vilken inriktning de vill ta:

- Jag tänker mig bli fysioterapeut och jobba med paralympicsdeltagare, säger Amanda.

- Jag vill bli sjuksköterska och gärna jobba med barn, menar Alicia.

Veckan avslutas med att eleverna får syssla med kreativ verksamhet som i vården kan öka välmående hos brukare, och samla intryck av veckan och sammanfatta vad de tar med sig genom att vara kreativa och skapa.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.