Nils Tryding i tacksamt minne

Updated:Tuesday, December 22, 2020 3:15 PMArchived

Vi har nåtts av beskedet att läkaren och konstsamlaren Nils Tryding har gått bort. I Kristianstads kommun lever hans minne kvar genom den unika samling Joan Miró-affischer, böcker och utställningskataloger som han donerat till kommunen.

Tre affischer av Joan Miró
I Kristianstads kommun kommer Nils Trydings minne att leva kvar genom den stora samling Miró-affischer som han donerat.

Nils Tryding, som var bosatt i Åhus och verksam som läkare i Kristianstad, hade ett stort intresse för den katalanske konstnären Joan Miró. Sedan 1950-talet samlade Nils Tryding konstaffischer och material om och av konstnären. Med över 150 affischer blev det världens största samling av Miró-bilder. Nils Tryding ville dela dem med andra och donerade sin samling till Kristianstads kommun med en önskan att den skulle förbli intakt och kunna komma både forskare och konstintresserade till del.

- Det är få kommuner förunnat att förfoga över en så fantastisk kulturskatt. Miró-samlingen kommer att fortsätta visas i olika sammanhang och kommer att glädja invånarna både kommuninvånare och andra under lång tid framöver, säger kommunalrådet Peter Johansson.  

Samlingen vårdas av Kristianstads konsthall, som alltid visar delar av den i Miró-rummet. Hela samlingen finns att beskåda på webben, via länken under Relaterad information.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.