Naturkrama och vinn

Updated:Wednesday, June 23, 2021 8:05 AMArchived

Vi blir fler och fler som vistas i naturen och nu när sommaren är här med sol och värme fylls ständerna snabbt med badsugna. Det är då viktigt att vi inte stör eller förstör, utan visar hänsyn till andra människor men också till djur och natur.

Med #naturkram vill vi samla oss kring ett tema att vi i naturen och på stränderna inte ska störa eller förstöra.
- Visa upp och skryt om att du har gjort rätt och låt det inspirera andra till att vilja göra samma sak. Visa att du också vill behålla våra fina stränder och naturområden skräpfria, säger Jenny Sahlström friluftsstrateg på Kristianstads kommun.

Du kan också vinna ett pris genom att visa upp din insats. Fota och tagga en bild på Instagram eller Facebook med hashtaggen #naturkram för att uppmärksamma en person, situation eller organisation som är värd en naturkram. Tagga även platsen som fotot är taget. Två vinnare, en på Facebook och en på Instagram, utses av en jury. Tävlingen pågår till och med 31 augusti.

De olika budskapen i en naturkram är:

 • Skräpa inte ner - Skräp i naturen förstör inte bara naturupplevelsen utan är också en direkt fara för djuren som lever där. Plast är det absolut vanligaste skräpet i havet och det mesta kommer från land. Skräp som hamnar i naturen och i vattnet tar lång tid att bryta ner och eftersom ingen städar där blir skräpet kvar under en lång tid. Vi behöver alla ta ansvar när vi är i naturen och på stranden. Allt som du tar med ut måste också tas med hem. Är papperskorgen full? Gör som 7 av 10 svenskar och ta med skräpet hem.

 • Elda inte - Allemansrätten ger ingen självklar rätt att göra upp en eld. Men du får elda om du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skadar mark, djur och växter. Just nu är det eldningsförbud.

 • Håll avstånd - Om du håller cirka två meters avstånd till personer du möter så hjälper du till att hindra viruset från att spridas. Det gäller både inomhus och utomhus. Visa hänsyn och ta en extra sväng förbi den du möter.

 • Visa omtanke

 • Parkera på rätt ställe - Tänk på att det kan vara trångt på parkeringen. Välj en annan strand eller ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan välja ett annat färdsätt. Om det är möjligt, ta bussen, cykla eller promenera.

  Att ställa bilen intill vägen eller tränga in sig på en överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal som kan få svårt att ta sig fram vid en nödsituation. I värsta fall kan det handla om liv och död.

För dig som vill veta mer om Allemansrätt och friluftsliv, finns det massor av information på Naturvårdsverket eller Länsstyrelsen. Läs mer om naturkram och tävlingen på www.kristianstad.se/naturkram

 • Report errors on page

  For other questions to the municipality, please use this form.

  * Mandatory if you want a reply

  What you send to the municipality becomes common record.