Näsbygårdens förskola nominerad till Årets Förskolekök

Wednesday, June 3, 2020 7:57 AMArchived

I veckan stod det klart att Näsbygårdens förskola är nominerad till Årets förskolekök. Inte nog med det, kocken Ibtihaj Alarini som arbetar där, är en av tio nominerade som Årets Förskolekock 2020.

Ibtihaj Alarini har nominerats till Årets Förskolekock
Ibtihaj Alarini har nominerats till Årets Förskolekock

– Det är så roligt och vi är så stolta, säger Åsa Adréen som är arbetsledare. Ibtihaj är så väl värd det, hon lägger ner hela sin själ på jobbet.

För att vara nominerad i Årets Förskolekock ska man visa upp en hög kompetens som kock, ett stort engagemang för de minsta matgästerna och en god förmåga att kommunicera med både pedagoger, föräldrar och barn.

–  Näsbygårdens förskola är också unik skulle jag vilja säga, fortsätter Åsa. Det finns ett driv hos såväl pedagogerna och Ibtihaj att samarbeta för att barnen ska få en positiv matupplevelse samtidigt som de lär sig om råvarorna, näring, miljö, kemi, naturen och sina sinnen. Det vi kallar en framgångsrik måltidspedagogik.

– De lär sig också om demokrati, att de kan påverka. Barnen hjälper mig 2-3 dagar i veckan och de får vara med att välja meny, säger Ibtihaj Alarini.

Ibtihaj har arbetat i Kristianstads kommun i 17 år, varav de 7 senaste på Näsbyvgårdens förskola. Det är utveckling som driver henne och hon är även engagerad i Certifieringsgrupp KRAV och sitter med i olika utvecklingsgrupper.

– Vi har bland annat tagit fram månadens frukt och grönsak som man sedan jobbar med ute på förskolorna och skolorna i samarbete med skolmåltiden. Det blir win-win för alla.

Idag har hon därför bakat ett rödbetsbröd i form av en nalle.

– Tycker man inte om en råvara i en form, kan man lära sig att det kan bli gott i en annan. Det är en del i måltidspedagogiken.

Att kunna ta tillvara på råvaror, hushålla med resurser och få matgästerna att prova nya rätter och smaker är en självklarhet är också ett kriterium för att kunna bli nominerad.

15 september avgörs vem som tar hem det prestigefyllda priset.

Tävlingen är rikstäckande och arrangeras av White Guide Junior som vill lyfta fram och höja standarden på maten som serveras till våra barn och unga i skolor och förskolor. Det finns 13 olika kategorier, varav Årets Förskolekock är en, Årets Förskolekök en annan. Tävlingen har funnits sedan 2012.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.