Friska vindar lyfte näringslivsdagen

Updated:Tuesday, September 17, 2019 1:53 PMArchived

Det blåste friska vindar över Sveriges Bästa Näringslivsdag på Kristianstad Österlen Airport. Inte bara bokstavligt, utan även bildligt: I årets version av näringslivsdagen hade en hel del förändringar gjorts, framför allt hade fokus blivit mer lokalt och mer tid avsatts för nätverkande.

Artisten och entreprenören Petter var uppskattad föreläsare vid årets upplaga av Sveriges bästa näringslivsdag på Kristianstad Österlen Airport. Foto: Claes Sandén
Artisten och entreprenören Petter var uppskattad föreläsare vid årets upplaga av Sveriges bästa näringslivsdag på Kristianstad Österlen Airport. Foto: Claes Sandén

 För att Näringslivsdagen ska fortsätta utvecklas ville vi förändra konceptet, och komma med något nytt i år. Sedan vet vi ju från tidigare dagar att det som framför allt efterfrågas är just tid att mingla och nätverka, säger Malin Wildt-Persson, verksamhetsledare för Skåne Nordost, som arrangerar Sveriges bästa näringslivsdag i samarbete med Kristianstad Österlen Airport.

 700 besökare

Också i år var det lapp på luckan. Närmare 700 besökare från hela nordöstra Skåne hade samlats på flygplatsen för att just nätverka, lyssna på föreläsningar och uppleva utställare och aktiviteter under måndagseftermiddagen.

Ledorden för årets näringslivsdag var Mod, Kraft och Stolthet – ett tema som gick som en röd tråd genom såväl aktiviteter som föreläsare.

Dagen inleddes därmed med kraft: Tyringebördiga Susanne Pettersson, utsedd till Årets Talare i fjol, ville få deltagarna att hitta kraften inom sig själva, och hur man skapar en hjälte. Susanne jobbar som mental rådgivaren inom idrotten, med uppdraget att få idrottarna att ta så många medaljer som möjligt.

– Men för att det ska vara möjligt gäller det att alla drar åt samma håll. Det är först då man börjar få utveckling, konstaterade Susanne, som också uppmanade till att bli klar över sina egna mål: Inte bara slutmålet, utan även delmålen på vägen, och hur man vill bära sig åt för att nå målen.

Susanne Pettersson fick varma applåder, och var ett av dagens mest uppskattade inslag:

– Helt fantastisk, man fick enormt mycket inspiration och energi av hennes föreläsning, konstaterade Nicolas Larsson, välkänd näringslivsprofil i Kristianstad och bland annat ordförande i kommunens näringslivsråd.

 Tror på passion

Petter, rapartisten och entreprenören, var näringslivsdagens andra uppskattade föreläsare. I rasande tempo – det var rena rap-föreläsningen - pratade Petter om allt från uppväxten på 70-talet till hur man ska lyckas som företagare, och drog ned såväl skrattsalvor som applåder.

– Det är roligt att få vara och föreläsa på en sån här dag, det finns ett genuint intresse för företagande samlat här, och en god stämning. Jag hoppas och tror jag också kan tillföra något. Även om jag är artist och kulturarbetare så finns det väldigt många saker som är desamma oavsett bransch – det handlar ju fortfarande om tillgång och efterfrågan, om kunder eller klienter, sa Petter i en av pauserna.

Det Petter framför allt ville lyfta fram var att hitta det unika som entreprenör. Vad är det som gör att kunden ska välja just ditt koncept, vad får dig att sticka ut från mängden?

– Sedan tror jag på det passionsdrivna företaget. Det är passionen som gör att man orkar lägga alla timmarna på sitt företag, konstaterade Petter.

 Stolthet över det lokala

Petter var också en av jurymedlemmarna i dagens Pitchtävling, där tre unga entreprenörer fick presentera sina företagsidéer och ha chansen att vinna 10 000 kronor. Johan Faijermo och Viktor Ingvarsson med Vencab, en digital plattform för affärsmöten mellan maskinentreprenörer och åkerier kammade hem priset.

Under dagen lyftes även det lokala näringslivet. Den tredje föreläsaren hade nämligen ersatts av en ”stolthetsdel”, där sex lokala företag från nordöstra Skåne i samtal med tidigare Absolut-chefen och näringslivsprofilen Krister Asplund fick berätta om sitt entreprenörskap på scenen.  Eva Andersson och Lina Hultgren från Lina och Evas Lanthandel i Hörby, Michael Norlander från MN Convey i Östra Göinge, Stefan Olsson från Stoby Måleri, Malin Almqvist från Fönsterspecialisten i Lönsboda, Håkan Lorentzon från Wetlandi i Bromölla samt Marie Åkesson Meijer från Solhaga i Kristianstad har visserligen olika typer av företag och verksamheter, men också likheter i den stora viljan, drivkraften och passionen för sina företag.

– Det har varit en fantastiskt rolig dag, och väldigt givande och inspirerande att få prata med de andra företagen. Vi är både glada och stolta att vi fick vara med som representant för regionen, sa Marie Åkesson Meijer efter scenframträdandet.

 Den fysiska kraften

Cirque Arté Diem fanns på plats och hade med jämna mellanrum akrobatiska föreställningar såväl från scenen i kraftrummet som hängandes i taket. Besökarna hade också möjlighet att testa VR, plocka stavar á la Mästarnas Mästare, lyssna på miniföreläsning om stresshantering eller – som många valde att göra – bara mingla runt och snacka.

– Näringslivsdagen är ett fantastiskt forum för att få chansen att nätverka, både med befintliga och nya kontakter. Dagen har en viktig funktion, konstaterade Louice Bodin, Platsorganisation Åhus.

Också i år var näringslivsdagen helt fullbokad. Cirka 700 företagare från hela nordöstra Skåne fanns på plats under måndagseftermiddagen för att inspireras och nätverka.
  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.