Näktergalarna fick sitt avslutningskalas

Monday, May 11, 2020 3:33 PMArchived

Det hade diskuterats fram och tillbaka om en avslutning skulle kunna genomföras för projektet Näktergalen utan risk för smittspridning. Men i lördags blev det avslutningskalas för årets Näktergalar med lekar, keramik- och textilmålning samt grillning.

Ballongsläpp avslutade dagen.
Ballongsläpp avslutade dagen.

– Eftersom vi alla har upplevt en saknad över att vi periodvis inte kunnat ses med anledning av covid-19-restriktioner, kändes det extra viktigt att kunna avsluta med en träff, om än med säkert avstånd till varandra, säger verksamhetsledare Fredrika Braw. 

I lördags intog därför Näktergalens barn och mentorer Högskolans Campus. Det arrangerades lekar och bjöds på bland annat grillad korv. Varje år får barn och mentorer skapa någonting tillsammans, som ett minne från Näktergalentiden. I år kunde de välja mellan att måla var sin keramik mugg, och att dekorera ett örngott eller en t-shirt. 

Det är många minnen som skapas under denna period.  Mentorn Ida berättar att hennes mentorsbarn älskar djur och hon har därför försökt få till möten med olika djur. På en av sina träffar fick mentorsbarnet rida för första gången.

– Mitt mentorsbarn blev ”hästbiten”, säger Ida med ett stort leende. Kanske blir det ett ridläger i sommar?

Slutet av Näktergalenåret blev unikt i och med att man fick ställa om till digitala träffar under de sista veckorna. Cecilia Johansson, koordinator på Näktergalen, berättar att de har fått vara ganska kreativa.

– En del har spelat spel online tillsammans, några har pratat i telefon eller via appar som Snapchat, Viber och Skype. Vi koordinatorer har också arrangerat ”På spåret-tävlingar”, där barn och mentorer tävlat tillsammans uppkopplade med programmet Skype. 

Avslutningsvis deltog barn och mentorer i ett ballongsläpp under ett rungande hejdå, medan ballongerna sakta svävade upp mot himlen. Ballongsläppet skulle symbolisera att mentorskapet för denna period är avslutat.

– En del av mentorerna väljer nu att ta en paus över sommaren för att sedan fortsätta hålla kontakt på ett eller annat sätt med sina mentorsbarn, säger koordinatorn Nadja Backlund. 

Näktergalen

Näktergalen har funnits i Sverige sedan 1997 och drivs som en mentorsverksamhet som hittills framgångsrikt hjälpt 2500 barn och mentorer att växa och få ett rikare liv på ett enkelt sätt. I Kristianstad rekryteras upp till 25 mentorspar varje höst.

Syftet är att verka för breddad rekrytering och överbrygga sociala och etniska skillnader i samhället. Näktergalen är en världsomspännande organisation och möjliggör idag att över 1000 barn och mentorer kan träffas och utbyta erfarenheter varje vecka.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.