Livboj på långresa över Östersjön

Updated:Tuesday, August 3, 2021 2:58 PMArchived

När Alan Gazolajew gick på stranden i Svetlogorsk i den ryska provinsen Kaliningrad hittade han en livboj - från Kristianstad. I ett mejl till Kristianstads kommun berättar han om det överraskande fyndet som han tar emot som en hälsning.

Man på strand med livboj
Alan Gazolajew blev överraskad när han insåg hur långt hans strandfynd hade färdats.

En långväga hälsning kom till kommunen från Svetlogorsk i Kaliningrad. Kanske den egentligen borde ha skickats med flaskpost, men nu kom den med den betydligt säkrare e-posten:

Man vid livboj

Nu hänger bojen på Alans balkong i Svetlogorsk.

Dear friends from Kristianstad!

Greetings from Svetlogorsk in the Kaliningrad province of Russia! :)

My name is Alan and today I have found a lifebuoy of your municipality at the local beach.

I couldn´t believe my eyes at first when I read: „KRISTIANSTADS KOMMUN äger och förvaltar denna boj, TRYGG-HANSA, Bojen skänkt 2011, Tillv. Fristad Plast AB“.

This lifebuoy must have had an incredible journey over the baltic sea, before it got washed up here,
it´s really a shame it can´t tell it´s story!

What makes this whole happening even more marvelous is that I am actually half German (from my mothers side) and half Russian (from my fathers side), so a truly international series of events have taken place here.

We have decided to take care of your lifebuoy and it has found a special place on our balcony wall as an unexpected salutation from your country. :)

All the best and stay safe!
Med vänliga hälsningar,
Alan

Tvärs över Östersjön

Strandfyndet i Svetlogorsk innebär att livbojen har seglat nära 400 kilometer – eller drygt 200 sjömil – från kust till kust över Östersjön. 

Resan ger skäl till en webbsökning om Svetlogorsk, som visar att det är en kuststad med omkring 14 000 invånare, omkring tre mil norr om staden Kaliningrad i den ryska enklaven Kaliningrad Oblast. Redan på 1800-talet, när staden hette Rauschen och var en del av tyska Ostpreussen, blev det lilla fiskesamhället en populär semesterort och det är den fortfarande. På Tripadvisor finns massor av bilder från besökare, som bland annat avslöjar att Kristianstad och Svetlogorsk har ännu en gemensam nämnare: båda är fina skulpturstäder.

Låt livbojarna vara

Helst vill vi förstås att livbojarna ska lämnas kvar på sina platser och finnas till hands om en nödsituation uppstår. Trygg-Hansas livbojar räddar livet på i snitt 14 personer om året. Tyvärr händer det alltför ofta att vandaler förstör eller kastar iväg de viktiga räddningshjälpmedlen. Förutom att det medför en stor risk, kostar det tid och pengar att kontrollera och ersätta förlorade livbojar.

Kommunen har därför börjat ta hjälp av tekniken Internet of things (IoT), som gör att i vissa livbojar kan signalera om de har rubbats.  Det tar tid att åka till de många livbojar som finns i vår kommun för att se ifall de är på sin plats eller inte. Med teknikens utveckling kommer vi bara att behöva  åka till dem som har utsatts för åverkan och sparar på så sätt tid, pengar och miljö.  Men ännu kan inte alla livbojar signalera och vi lär nog aldrig kunna spåra dem till andra sidan Östersjön.

Även om den vittberesta livbojen förstås hade gjort bäst nytta där den hörde hemma, kan vi glädjas åt att den slipper bidra till nedskräpningen i Östersjön utan i stället har  skapat ett band mellan Svetlogorsk och Kristianstad. Och vem vet, kanske Alan Gazolajew nu blir inspirerad till en Sverigeresa och en dag kan ta livbojen med sig tillbaka över havet.

Karta över Östersjön med linje Åhus-Svetlogorsk

Fågelvägen från kust till kust över Östersjön är nära 40 mil.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.