Kristianstads arenaområde upptänt på natten

Tuesday, June 22, 2021 4:53 PMArchived

Nya UEFA-regler gör att planbelysningen på Kristianstads arenaområde kommer att vara tänd på natten mellan torsdag och fredag för mätning av ljusstyrkan.

För att en fotbollsplan ska vara godkänd för elitfotboll av UEFA är det många kontroller som ska klaras. Det handlar om planens underlag, publikhanteringen och en rad andra kringfunktioner, men en särskilt viktig kontroll är att belysningen är tillräcklig på planen för TV-sändningarna. Senaste mätningen gjordes tidigt på året 2020.

Normalt mäts ljusstyrkan på eftermiddagen under vintern för att ljuset inte ska störa de boende i omkringliggande hus.

- Vi har precis fått mottagit nya regler från UEFA. Vi måste mäta en gång per år framöver, säger Henrik Wester, informatör på kommunens tekniska förvaltning.

Ljuset på Kristianstads arenaområde kommer därför att vara upptänt mellan kl. 23 på torsdagskvällen, fram till ungefär kl. 03 på fredagsnatten.

- Det blev lite snabba ryck nu när vi mottog beskeden från UEFA. För att belysningen ska vara godkänd för de kommande evenemangen så måste vi mäta nu och det innebär tyvärr mätning under nattetid, säger Henrik Wester och fortsätter:

- Vi ber om överseende för eventuell störd nattsömn den här gången. De kommande mätningarna kommer att göras som vanligt, det vill säga under vintern och våren istället.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.