Arenaområdet klart

Updated:Tuesday, September 4, 2018 9:28 AMArchived

Nu är alla delar på Kristianstads arenaområde på plats och Söder har fått ett riktigt ansiktslyft. De senaste dagarna har de nya tennis- och padelplanerna och den upprustade friidrottsanläggningen invigts.

Kristianstad Arena stod färdig 2010 och har blivit Sveriges handbollstempel. Under tiden arenan byggdes påbörjades ett planarbete i kommunen att omvandla Söder från ett industriområde till ett idrottsområde, för att komplettera den nybyggda Kristianstad Arena. Visionen om ett idrottsområde innebar ett flertal fastighetsförvärv och omfattande sanering av området, inklusive rivning av Kristianstads gamla gasverksbyggnad.

Föreningars förslag blev startskott

Parallellt med planarbetet började ett antal lokala föreningar i Kristianstad att uppleva att de befintliga anläggningarna, främst kring vid Kristianstads IP, var uttjänta. Tennisklubben blev även av med en utomhusbana i samband med att arenan byggdes. Dessutom hade inte Kristianstad någon fotbollsplan som motsvarade Svenska Fotbollsförbundets krav för spel i Damallsvenskan och Superettan, så Vilans IP fick användas på dispens.

2013 lämnade därför Kristianstads DFF, Kristianstads FF (idag Kristianstads FC), Kristianstad Predators, Kristianstads Tennisklubb, KFUM Kristianstads Friidrottsföreningen och Åhus Friidrottsklubb in ett gemensamt förslag till utformning av nya anläggningar på Söder till kommunen. Det inkomna förslaget blev efter bearbetning grunden för projektet Idrottsområde Söder, där NCC kontrakterades som totalentreprenör och föreningarna som samarbetspartners.

Spännande innehåll och ett nytt sätt att arbeta

Den 28 oktober 2016 påbörjades bygget och Idrottsområde Söder bytte namn till Kristianstads arenaområde. Projektet bedrevs som så kallad samverkansentreprenad, vilket förenklat betyder att beställaren (kommunen), brukarna (föreningarna) och entreprenören (NCC) löpande samverkar för att fylla området med så mycket innehåll som möjligt för den tilldelade budgeten på 166 miljoner kronor.

Kommunen, totalentreprenören NCC och samarbetsföreningarna tog tillsamman första spadtaget på platsen den 28 oktober 2016.

Arenaområdet skulle innehålla en ny huvudplan för fotboll med tillhörande läktare (Kristianstads fotbollsarena), ny konstgräsplan, nya tennisplaner och en upprustning av friidrottsanläggningen Kristianstads IP. Dessutom skulle en ny parkeringsplats med 500 platser byggas öster om arenaområdet. Tack vare arbetssättet med samverkansantreprenad, så har Kristianstads arenaområde kunnat fyllas med extra innehåll under projektets gång. Bland tilläggen finns bland annat:

 • Hybridgräs istället för konstgräs
  På Kristianstads fotbollsarena spelas fotbollen på hybridgräs, som är ett naturgräs som armeras med konstgräs. Underlaget har bra spelkänsla med många timmars möjlig speltid.
 • VIP-balkong + ståplatser
  Separata sittplatser för VIP-gäster på tredje plan och ståplatsläktare på södra långsidan.
 • Hardcourt istället för grus
  På utomhusbanorna för tennis är underlaget hardcourt istället för grus.
 • 2 st padelbanor
  Två stycken padelbanor har byggts intill tennisbanorna. Padel beskrivs enklast som en hybrid mellan tennis och squash, där man på en liten tennisplan även får använda väggarna i spelet. Sporten har till och med vuxit förbi tennisen i Spanien, där padelbanor är en mycket vanlig syn.
 • Ny läktare med tak
  Den upprustade friidrottsanläggningen på Kristianstads IP fick ny läktare med tak.

Området färdigställs och invigs i etapper under 2018

Kristianstads fotbollsarena invigdes med fallskärmshoppare som levererade flaggan till arenan.

Den 14 - 15 april 2018 stod den första delen klar av arenaområdet, när Kristianstads fotbollsarena invigdes. 1 500 personer såg när Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson invigde arenan, och två Skånederbyn i fotboll spelades. KDFF:s match mot Vittsjö blev även historisk, då sveriges första damallsvenska match på hybridgräs spelades.

Dagen efter hölls öppet hus där det spelades amerikansk fotboll och besökarna fick prova på olika idrotter på hybridgräsplanen och gå guidad tur i läktarbyggnaden. Skill Twins var också på plats och visade imponerande bolltrolleri.

Med Kristianstads fotbollsarena har KDFF, KFC och Predators fått en ny anläggning som motsvarar kraven från de olika förbunden och ger klubbarna möjlighet att utveckla arrangemangen kring matchdagarna. Längs läktaren finns också konstverket "Look at You", av den internationellt erkända konstnärsgruppen Inges Idee, från Berlin. Verket består av av 1 000 plastsitsar i 8 olika färger som täcker in hela övre delen av bottenvåningen likt en banderoll. Konstverkets idé är att vända på läktaren och välkomna publiken till området.

Den 25 augusti 2018 invigdes de nya utomhusbanorna för tennis och padel, när Kristianstads tennisklubb höll öppet hus. Pierre Månsson, kommunalråd (L) och tennisklubbens ordförande Jonas Alftén invigningstalade och sedan kunde besökarna både se uppvisningsmatcher, gå i tennisskola och prova på tennis- och padelbanorna.

- Det här är verkligen ett lyft för klubben, nu när våra utomhusbanor äntligen har kommit fram från bakgården. Vi kan nu visa fler Kristianstadsbor hur roligt det är att spela tennis och dessutom padel, sa Jonas Alftén under sitt invigningstal, samtidigt som han tog Pierre Månsson i hand och tackade för att klubben har fått tillbaka möjligheten att spela utomhusturneringar.

 

 

Tennisklubbens ordförande Jonas Alftén invigningstalar till en ombytt publik som längtade efter att prova tennis- och padelbanorna på Kristianstads arenaområde.
Anders Uhler sköt startskott och Pierre Månsson assisterade starten.

Den 2 september 2018 invigdes den upprustade friidrottsanläggningen som är den sista pusselbiten av Kristianstads arenaområde. Skånes Landshövding Anneli Hulthén invigningstalade och flera friidrottsgrenar visades upp för åskådarna som också fick chans att låta sina barn prova på de olika grenarna.

Ett flertal gamla idrottsprofiler var särskilt inbjudna till invigningen och rösterna var samstämmiga, idrottsplatsen hade verkligen fått sig ett lyft. En för många Kristianstadsbor känd idrottsprofil på plats var Anders Uhler, som också sköt startskottet för invigningsloppet på förmiddagen. 

En ny stadsdel

Det enda som kvarstår av arbetet på arenaområdet är att så gräs på vallen söder om den gamla gasverkstomten, som nu har iordningställs som utvecklingsyta/parkeringsplats. För er som undrar vad som hände med gasverkets vackra gamla bågformade fönster, så har de fått nytt liv på byggnaden Orangeriet, som ligger i  Hälsoträdgården, Tivoliparken

Med Kristianstads arenaområde har stadsdelen Söder fått en helt ny karaktär och föreningarna kan boa in sig i anläggningar som är anpassade efter deras behov. Området är ett bevis på att visioner, samarbete och lokalt engagemang kan resultera i en positiv samhällsutveckling.

- Det känns bra att den vision vi hade för tio år sedan för det nedgångna industriområdet på Söder är i hamn. Att det nu är ett arenaområde som är fyllt av lek och idrott, säger Pierre Månsson.

 • Report errors on page

  For other questions to the municipality, please use this form.

  * Mandatory if you want a reply

  What you send to the municipality becomes common record.