Kristianstad får grönt ljus i studenternas bostadsrapport

Updated:Monday, August 30, 2021 10:38 AMArchived

Bostad på studieorten är ofta en utmaning för studenter. I dag presenterar Sveriges förenade studentkårer (SFS) sin årliga rapport där de granskar bostadssituationen i landets studentstäder inför höstens terminsstart. Kristianstad får grönt ljus för första gången sedan granskningarna började.

I den gemensamma ambitionen att bli Årets studentstad 2023/2024 har Högskolan Kristianstad, Kristianstads kommun och Kristianstad studentkår dragit i gång flera projekt tillsammans.

– Bostadsfrågan har varit en av de viktigaste frågorna att lösa i projektet Årets studentstad 2023/23. Kristianstads kommun har tillsammans med Högskolan Kristianstad, Kristianstad Studentkår och de lokala bostadsaktörerna gjort flera insatser och det är roligt att se att vårt gemensamma arbete gett resultat. Vi vill att studenterna ska trivas och må bra i Kristianstad under studietiden och förhoppningsvis stanna i kommunen efter examen, säger Ella Ekenberg, utvecklingssamordnare i Kristianstads kommun och en av tre projektledare för Årets studentstad 2023/24.

Ett av initiativen som uppmärksammas i bostadsrapporten är Bed and study, där högskolan tillsammans med kommunen, studentkåren och tre lokala hotell tagit fram ett studentpris för allt från enstaka nätter till längre perioder. Flera aktiviteter har dessutom dragits i gång för att förbättra boendesituationen ytterligare för studenterna, bland annat en samlad bostadsportal på webben.

– Det är positivt att Kristianstad nu får grönt ljus i bostadsrapporten, säger Henrik Strand, vd för AB Kristianstadsbyggen. Precis som de flesta tidigare år har vi en god tillgång på studentbostäder.

Bostadsportalen ska finansieras av Kristianstads kommun, Högskolan Kristianstad och AB Kristianstadsbyggen (ABK) och ambitionen är att den ska lanseras till vårterminens start 2022.

Kriterierna i bostadsrapporten

Kriterierna syftar till att garantera studenter en trygg och hållbar boendesituation under hela studietiden och möjliggör en jämförelse mellan städer. De olika färgmarkeringarna är ett sätt för Sveriges förenade studentkårer att berätta för framtida studenter, politiker och makthavare hur bostadssituationen ser ut i svenska studieorter.

  • Grön: En studieort blir grön om den kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad.
  • Gul: En studieort blir gul om den någon gång under terminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden.
  • Röd: En studieort blir röd om den inte kan erbjuda studenter ett boende under terminen.

 

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.