Glädjefyllt japanskt studiebesök hos äldreomsorgen

Tuesday, June 11, 2019 3:40 PMArchived

Den japanska konsultfirman Tamura Planning är just nu på studiebesök hos Kristianstads kommun tillsammans med sina kunder. De är här i tre dagar för att studera hur vi arbetar med vård och omsorg för äldre.

Nyfikna besökare.

– Vi har planerat ett fullspäckat program med studiebesök bland annat på Demenscentrum Charlottesborg och Minnesmottagningen, berättar Ann-Christin Albinsson som koordinerat besöket. Våra besökare är väldigt intresserade av svensk demensvård och våra arbetssätt. Japan har liknande utmaningar som Sverige i form av en växande andel äldre befolkning. Därför är de extra intresserade av hur vi arbetar förebyggande genom att inspirera till rörelse och sociala aktiviteter. På så vis kan vi hjälpa våra äldre att hålla sig friska längre och fördröja demenssjukdomar och inflyttning till äldreboende.

Under tisdagen gjordes ett studiebesök på Sommarlustvägens vård- och omsorgsboende.

– Det är jättespännande och roligt att få ta emot studiebesöket från Japan. Alla i huset har varit taggade hela veckan, säger Maria Ljungdahl, enhetschef på Sommarlustvägens demensboende. Vi som jobbar här är stolta över att få visa upp vår arbetsplats. Två av våra hyresgäster har också valt att visa upp sina hem för besökarna och tycker det känns spännande.

En av de som nappade på erbjudandet att få utländskt besök var Margot Cullin. Hon visade upp sin mysiga lägenhet och berättade om tavlorna och fotografierna på väggarna. Besökarna både lyssnade och fotograferade ivrigt och Margot förärades en rad japanska gåvor från de tacksamma gästerna.

– Under studiebesöket har vi visat hur vår miljö är utformad och anpassad efter våra hyresgäster. Till exempel har vi färgmarkeringar i badrummen som underlättar för de som har dålig syn. Vi försöker göra boendet så hemlikt och hemtrevligt som möjligt. I första hand är detta de boendes hem, inte vår arbetsplats, berättar Maria Ljungdahl.

Studiebesökarna har också fått lyssna på Susanne Palla som är specialistsjuksköterska inom demens. Hon har delat med sig om sin kunskap om arbetsmetoder inom demensvården, något som uppskattades av bland annat Teruko Doi som doktorerat inom demensvård.

– Det är andra gången jag är på studiebesök här i Kristianstad. Första gången var 2011. Det är väldigt intressant att komma hit och lära om hur ni jobbar med personer med demens. Det finns så mycket kunskap här.

Besöket på Sommarlustvägen avslutades med en sångstund tillsammans med en musikklass som underhöll både boende och besökare. Det blev såväl allsång som spontandans till ackompanjemang av ukulele.

Om Tamura Planning

Tamura Planning är baserat i Tokyo och har kunder runtom i Japan. Företaget hjälper kunder starta upp vård- och omsorgsboenden. Utöver konsultverksamheten erbjuder de även statistiktjänster inom äldreomsorg.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.