Hur har de det på C4-lägret?

Updated:Wednesday, June 22, 2022 2:48 PMArchived

C4-lägret är inne på sin sista vecka och så här innan midsommar gör vi ett besök för att träffa barn och ungdomar som är på lägret - en del som deltagare, andra som ledare.

Barn och ungdomsledare på C4-lägret 2022
Populäre ledaren Ali Kazem flankeras av Elvira Nilsros och Siri Gadd

C4-lägret är en stor arbetsplats för många sommarlovslediga ungdomar: i år har 198 feriearbetare stöttat och guidad de 397 deltagande barnen under två veckor. För många är det första jobbet och en viktig erfarenhet inför framtiden.

Ali Kazem, som gått ut ettan på gymnasiet, är ledare för första gången och återkommer gärna. Han säger att det är roligt att se barnen som leker och är aktiva. – Vi har kul tillsammans. Alla barnen älskar mig, säger han med ett brett leende. Lille Folke som står bredvid nickar ivrigt sitt instämmande.

Så här i sluttampen på lägret, gör vi ett besök hos årskurs 4 som på förmiddagen ska orientera. Hallå där Elvira! Hur har lägret varit? – Mycket har varit roligt, men volleyboll och taekwondo gillade jag extra mycket, säger Elvira Nilsros. Hon säger att hon känner till alla i sin grupp, eftersom de går i skolan tillsammans, men att hon lärt känna en del lite bättre nu när de kan hänga tillsammans under dagarna. Jag frågar om det finns någon idrott hon kan tänkas fortsätta med. – Jag var med förra året också och även då var taekwondo en favorit, så kanske det då.

Siri Gadd går i samma grupp som Elvira och ska snart köra orientering. Men först Siri. Vad har du gillat bäst hittills? – Skytte var riktigt spännande. Och sen tycker jag att det är så kul att få prova sådant jag aldrig gjort tidigare. Jag kanske vill fortsätta att spela basket. Jag gillade det även förra året.

Nyhet_IMG_1037_orientering_345x.jpgSiri Gadd i full fart

Nyhet_IMG_1016_tennis_copy.jpg

Tu Pahm och Kalle Hassan

Även på tennisbanan är det full aktivitet. På planen tränas det på backhand och forehand med hjälp av aktivitetsledarna.

Inte långt därifrån spelas det fotboll och jag tar ett par bilder på Alfred, Ebbot och Lukas som håller bollen igång.  

IMG_1024_fotboll_copy.jpg

Alfred Bladh, Ebbot Alvesson och Lukas Erisson i speltagen

Efter två år av restriktioner, kan vi nu genomföra lägret på vanligt sätt. Men under pandemin gjorde vi en del förändringar som har fungerat så bra att vi behåller dem, säger Henrik Alvesson, ansvarig för C4-lägret. Till exempel startar och avslutar vi varje dag med spontanidrott på tre olika fotbollsplaner. Där kan man välja att kicka fotboll, kasta frisbee, spela kort eller kasta boll till varandra.

Nyhet_IMG_0970_kortspel.jpg

Lite kortspel i pausen.

 

Varje grupp får en kasse med aktivitetsgrejer som de använder när och om det blir lite väntetid. Grejerna bär de med sig under dagen och kan användas närhelst en paus uppstår. Fotbollsplanerna ligger nära parkeringar så att föräldrarna enkelt kan lämna och hämta sina barn.Nyhet_IMG_1061_aktivitetspase_345x.jpg

 

 

 
Nyhet_IMG_0004_Henrik_345x.jpg

Henrik Alvesson, ansvarig för C4-lägret

- Jag har talat med många föräldrar som lämnar sina barn här på lägret för första gången. De är imponerade och mycket glada över att barnen får testa så många olika idrotter, i år 18 olika. Förhoppningen är att deras barn ska hitta något som speciellt intresserar honom eller henne och fortsätta med det efter lägret, säger Henrik Alvesson.

Imorgon är lägret slut för den här gången. I 35 år har Kristianstads kommun arrangerat C4-lägret och har inga planer på att det ska bli annorlunda nästa år. Vi ses då.

 

 

 

 

Många fler sommaraktiviteter

När lägren är över finns det många roliga och spännande aktiviteter kvar för de skollediga. Tillsammans med föreningar och fritidsgårdar ordnar kommunen kostnadsfria aktiviteter av varierande slag runt om i kommunen. Under länken Sommarlovsaktiviteter kan du se vad som händer.

Glad sommar!

 

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.