Hela Skåne sover ute

Updated:Monday, June 28, 2021 9:22 AMArchived

För tredje året i rad genomför Stiftelsen Skånska Landskap veckan Hela Skåne sover ute och i år är det 28 juni-4 juli. ”Sova ute” är ett av Friluftslivets års månadsteman.

Bild på man som ligger i hängmatta
Foto: Torbjörn Lingöy

Tanken är att locka skåningarna att prova på åtminstone en natt under stjärnorna.

Vi frågade Torbjörn Lingöy som är projektledare för Hela Skåne sover ute, varför Kristianstadsborna ska sova ute en natt i juli.

- När mörkret faller öppnas en ny värld av andra ljud och dofter än de vi möter under dygnets ljusa timmar. Att på egen hand eller tillsammans med vänner möta naturen skapar spännande upplevelser och ger förhoppningsvis mersmak.

Och vad behövs då för en natt utomhus?

- Under sommarhalvåret behövs ingen avancerad utrustning för att få en skön natt utanför den egna bostaden. Viktigast är att det du lägger dig på har en isolerande förmåga. Över dig kan du dra en filt eller varför inte ditt vanliga sovtäcke. Ta gärna med dig en kudde för extra bekvämlighet. På kroppen kan du ha ett underställ eller en träningsoverall. En ficklampa ger trygghet i mörkret, säger Torbjörn Lingöy.

Kolla in hela programmet för Hela Skåne sover ute, länk under Relaterad information. Du kan sova ute helt på egen hand eller haka på en aktivitet tillsammans med andra.

För dig som gillar att sova i vindskydd så har kommunen åtta iordningsställda lägerplatser med vindskydd och toaletter längs med Skåneleden och kanotleden Immeln-Raslången-Halen. Det är också tillåtet att sätta upp ett tält i anslutning till vindskydden.

Vill man sova ute i övrigt så gäller allemansrätten, det vill säga man får sova en natt eller två i ett mindre sällskap, utom synhåll från bostadshus. Tänk på att någon äger marken, var försiktig, ta med allt skräp och visa hänsyn. Är man ett större sällskap bör man alltid be markägaren om lov. Om du är osäker på vem markägaren är kontakta Lantmäteriet via kommunens hemsida eller ring 044-13 50 00.

#friluftslivetsår #luftenärfri #sovaute #naturkram

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.