Hävt besöksförbud bygger på att vi alla tar ansvar

Wednesday, September 30, 2020 4:52 PMArchived

1 oktober hävs det nationella besöksförbudet på vård- och omsorgsboenden. Samtidigt är det fortfarande lika viktigt att skydda personer över 70 år från covid-19. Därför måste både boende och besökare ta ett eget ansvar att följa de generella rekommendationerna i samhället kopplat till corona.

En äldre man och kvinna tittar på varandra och ler.

– Det är såklart väldigt positivt för kunder och anhöriga att det nu kommer finnas möjlighet att träffas på andra sätt efter en lång period av besöksförbud. Det har verkligen varit efterlängtat. Samtidigt pågår pandemin fortfarande och vi behöver alla hjälpas åt att hålla smittan borta från våra vård- och omsorgsboenden. För att skydda våra äldre kommer besökare behöva föravisera sina besök så att inte för många personer kommer på en gång. Vi rekommenderar också att inte ta emot fler än två personer på samma gång i sin lägenhet, så att man kan hålla avståndet, säger Ulrika Johannesson Olsson, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden.

Ett brev med information går idag ut till boende och deras anhöriga. Huvudbudskapet till alla boende och besökare är att ta eget ansvar och att i första hand fortsätta att träffas utomhus.

– Vi har även tagit fram ett stöd för besökare i form av en modell där man kan få hjälp att bedöma om ens livsstil eller andra omständigheter medför en hög eller låg risk att smittas av covid-19. En hög risk att smittas innebär också en hög risk att smitta andra. Det hoppas vi ska göra det enklare för besökaren att avgöra om man till exempel bör undvika att besöka anhöriga inomhus, säger Ulrika Johannesson Olsson.

Besöksrutinerna kan ändras vid lokala utbrott

Om ett boende skulle drabbas av covid-19 kan det stängas för besök helt tills smittan stoppats och alla är friskförklarade.

Mer information

Välkommen att kontakta boendet för mer information om hur du kan besöka dina anhöriga. Du hittar också mer information via länkarna.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.