Gratis lördagsparkering i centrum

Updated:Monday, December 10, 2018 10:58 AMArchived

På lördag blir det gratis parkering på kommunens P-platser i Kristianstads centrum. Den kostnadsfria lördagsparkeringen ska sedan fortsätta fram till våren i ett försök att stimulera cityhandeln och besöken i stadskärnan.

I takt med att förutsättningarna för centrumhandeln har förändrats har önskemål om gratisparkering i centrum förts fram från flera håll.

– Nu gör vi ett försök med att slopa parkeringsavgifterna på lördagar med start i adventshelgen. Från kommunens sida är det en signal om att vi lyssnar på förslag och tycker att det är viktigt att prova olika sätt att skapa en levande stadskärna, säger tekniska nämndens ordförande Sven Nilsson.

Handelsföreningen i Kristianstad välkomnar beskedet

– Det här är en tidig julklapp som många av dem som driver verksamheter i centrum tacksamt tar emot. Från oss i Kristianstads Handelsförening har det här varit ett väldigt starkt önskemål, säger handelsföreningens ordförande Jan Jonsson.

Efter att diskussionerna böljat fram och tillbaka under en längre tid fattade tekniska nämndens ordförande ett snabbt beslut i veckan.

– Vi är fortfarande lite skeptiska till om det verkligen ger den effekt som näringsidkarna i centrum hoppas på, men ibland får man helt enkelt köra och se hur det går i stället för att bara prata och prata, säger Sven Nilsson.

Med en rivstart lagom till julhandeln och en fortsättning under centrums mest stillsamma månader i början av året är förhoppningen att det ska gå att utvärdera effekten under olika förutsättningar.

– För att det ska fungera riktigt bra måste alla hjälpas åt och tänka till. De som bor och jobbar i stan ska förstås fortsätta parkera på andra håll om de värnar om en levande stadskärna. Gratisparkeringarna vill vi ha för att göra det enkelt och smidigt för dem som vill göra ärenden i centrum, säger Jan Jonsson.

Så här fungerar de nya parkeringsreglerna

 • Lördagar blir avgiftsfria på de kommunala parkeringsplatserna i den röda zonen på parkeringskartan på www.kristianstad.se/parkering.
 • Avgiftsbefrielsen gäller lördagar 1/12 2018 – 31/3 2019.
 • I övrigt gäller alla parkeringsregler och tidsbegränsningar precis som tidigare.
 • Privatägda parkeringsplatser har andra regler, så läs alltid informationen på skyltar och parkeringsautomater.
 • Report errors on page

  For other questions to the municipality, please use this form.

  * Mandatory if you want a reply

  What you send to the municipality becomes common record.