Fritidsbanken – ett bibliotek fullt med sportprylar

Updated:Tuesday, June 22, 2021 11:43 AMArchived

I förråd, garage och vindsutrymmen finns det mängder av sport- och friluftsutrustning som sällan eller aldrig används. Det kan vara inlines som blivit urväxta, skidor som är för korta eller fotbollsskor som spelat sin sista match. Fritidsbanken tar tacksamt emot utrustning och lånar ut den gratis.

Exempel på sport- och friluftsutrustning en kan skänka till Fritidsbanken för gratis utlåning
Exempel på sport- och friluftsutrustning du kan skänka till Fritidsbanken

Fritidsbanken samlar in och lånar kostnadsfritt ut begagnad sport- och friluftsutrustning. Genom att ta tillvara på och återbruka bidrar Fritidsbanken till ett mer hållbart samhälle, samtidigt som idrottsaktivitet, hälsa och välbefinnande främjas.

Du kan nu lämna dina avlagda skridskor, boulespelet som står och samlar damm, hopprep, stormkök eller andra fritidsprylar, som du inte längre använder, i avsedda kärl som står vid återvinningsstationerna i Åhus och Kristianstad (Returum).

Ambitionen är att öppna Fritidsbanken Kristianstad till hösten, men hänger samtidigt ihop med hur snabbt insamlingen av utrustning går.

- Det är en stor glädje att vi inom en snar framtid kan öppna Fritidsbanken, en verksamhet som på olika sätt kan gynna många i vår kommun. Jag välkomnar insamlandet  av utrustning. Det är så fint att saker kan få en längre användningstid, många barn och ungdomar kommer ges möjlighet att få prova på nya sporter utan att det ska kosta i utrustning. Win-win  blir det i många avseenden, miljötänk, hållbarhet och välgörenhet som i sin tur kan ge  gladare och friskare barn som i förlängningen kanske blir medlem i någon ny förening, säger Lena Ohlsson ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Fritidsbanken Pep Up däremot kickar igång redan den 6 juli, ett samarrangemang mellan RF-SISU Skåne och kultur- och fritidsförvaltningen. En skåpbil full av aktivitet besöker olika platser i kommunen under fyra veckor. Fritidsbanken och Generation Pep står bakom Pep Up-konceptet som anordnas i 43 kommuner totalt. När Fritidsbanken Pep Up besöker ett område är skåpbilen packad med sportgrejer som vem som helst kan låna och använda på egen hand under dagen. Barn och unga mellan 6 och 18 år kan också delta i organiserade idrottsaktiviteter med ledare från olika föreningar. En rolig hinderbana designad av Carolina Klüft finns också på plats.

- Fritidsbanken Pep Up blir ett sätt att kommunicera att Fritidsbanken ska öppna i Kristianstad. Det kan också leda till att fler får upp ögonen för lokala föreningar på de olika områdena. Framförallt blir turnén för barn och unga så att de kan hitta på något kul. Det finns något både för den som vill delta i aktiviteter med ledare och för den som vill låna sportgrejer. Det handlar om att sänka tröskeln till aktiviteter genom att göra det enkelt och kostnadsfritt att delta och låna, säger Sarah Granholm projektledare för sommarlovsaktiviteter där Fritidsbanken Pep Up ingår.

 

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.