Flytväst räddar liv

Tuesday, May 21, 2019 3:01 PMArchived

– Flytvästen räddar liv. Ta på den om du ska ut på sjön! Budskapet från brandingenjör Dan Svensson på Räddningstjänsten i Kristianstad är enkelt, när kampanjveckan ”Wear It, Sweden!” drar igång. På brandstationen finns flytvästar att låna.

Brandman som håller upp en flytväst.
Dan Svensson, Räddningstjänsten i Kristianstad, uppmanar alla att ta på flytvästen inför båtfärden.

Omkring hälften av alla som drunknar vid båtliv hade kunnat räddas med flytväst. Flytvästar och flytplagg finns av många slag. Under årets kampanj vill Svenska Livräddningssällskapet och Sjösäkerhetsrådet särskilt påminna om att uppblåsbara västar måste kontrolleras regelbundet.

Låna flytväst gratis

– Vilken som passar bäst är helt beroende på vad du tänker syssla med. Den bästa flytvästen är hur som helst alltid den som du tar på dig i stället för att vara utan. På brandstationen i Kristianstad finns räddningsvästar att låna kostnadsfritt, tack vare ett samarbete med livräddningssällskapet. Det kan vara bra för den som tillfälligt ska ut på sjön och inte vill köpa egen väst, säger Dan Svensson på Räddningstjänsten i Kristianstad.

Farligt för alla

Dan Svensson betonar att den som oväntat och ofrivilligt faller i sjön befinner sig i en farlig situation, hur duktig simmare man än är. Det plötsliga, oväntade fallet är en helt annan sak än att frivilligt hoppa i vattnet i samband med bad och lek. Vattnet i havet och våra sjöar är nästan alltid farligt kallt. Den omedelbara köld-chocken som inträffar då man plötsligt hamnar i vattnet leder till häftig andhämtning, så kallad hyperventilering. Med lite otur kan det leda till våldsamma kallsupar som i sin tur kan leda till drunkning. Bästa skyddet mot hyperventileringen är bra klädsel och en flytväst.

Mellan den 19 och 26 maj pågår kampanjen "Wear It, Sweden!". Det är fjärde året som kampanjen äger rum på initiativ av Svenska Livräddningssällskapet och med bred uppslutning från framförallt medlemmarna i Sjösäkerhetsrådet.

Färre drunknade i fjor

Statistiken för 2018 visar att 14 personer omkom i båtlivsrelaterade olyckor. Det är det lägsta antalet hittills i Sverige.

– Att 14 personer miste livet vid fritidsbåtsolyckor förra året är naturligtvis en tragedi för anhöriga som drabbats. Men tittar man på det utifrån ett folkhälsoperspektiv är det inget annat än en framgång. Det glidande medelvärdet har sänkts från cirka 35 omkomna 2007 per år till 21 personer 2018, säger Mikael Olausson, Områdesansvarig Säkerhet & Livräddning, Svenska Livräddningssällskapet.

Fem av de 14 omkomna bar flytväst, men två av dem hade uppblåsbar väst som inte hade löst ut. En analys av de nio drunkningsfallen med personer som inte bar flytväst leder till resultatet att fyra personer skulle överlevt om de burit flytväst, fem personer om de burit flytväst och kunnat larma och sju personer om de hade burit flytoverall och kunnat larma.

Hälften kunde ha överlevt

Av de 264 personer som har drunknat i samband med fritidsbåtar de senaste tio åren skulle alltså cirka 132 personer ha överlevt om de använt flytväst. Och nästan 210 personer skulle överlevt om de använt flytoverall och kunnat larma.

Samtliga 14 omkomna vid förra årets båtolyckor var män mellan 35 och 77 år. Åtta av dem hade alkohol i blodet.

Fler positiva till flytväst

Enligt en undersökning genomförd 2018 av Kantar Sifo på uppdrag av Svenska Livräddningssällskapet uppger 51procent att de har åkt fritidsbåt det senaste året, och 81 procent uppger att de alltid eller oftast har flytväst på sig. Synen på att använda flytväst verkar ha blivit mer positiv. Vid en motsvarande undersökning 2007 uppgav 35 procent att de sällan eller aldrig använde flytväst medan den andelen sänkts till 17 procent 2018. Bara tre procent ansåg i undersökningen att alkohol och båtar är en god kombination.

– Med flytväst och sunt förnuft blir det säkrare på sjön. Vi hoppas att trenden från förra året ska hålla i sig och att fler ska komma säkert hem från båtturen även den här säsongen, säger Dan Svensson.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.