Arenaområdet fylls av prova-på idrott på sommarlovsfredagar

Updated:Monday, June 7, 2021 9:19 AMArchived

I sommar är det premiär för den nya satsningen Arenafredag som kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar under nästan alla sommarlovets fredagar. Handboll, padel och tennis, volleyboll, badminton, basket, dans, fotboll, friidrott och gymnastik står på schemat.

Två ungdomar spelar padel
Padel, en av flera aktiviteter att prova under Arenafredag

Arenafredag kan beskrivas som C4-lägret i miniatyr. Det handlar om rörelseglädje, att prova på olika idrotter och lära känna olika föreningar och verksamheter. För verksamheterna är det ett tillfälle att sprida information om sin verksamhet och möta fler barn och ungdomar. Under sammanlagt sex fredagar, med start 9 juli, kan barn och unga prova på olika idrotter. Eftersom aktiviteten förekommer vid flera tillfällen får deltagarna chans att vara med och prova flera gånger och möjlighet att fördjupa sig.

Två till tre föreningar finns på plats varje fredag och bemannar olika ytor med aktiviteter som fungerar som idrottsstationer för deltagarna. Förmiddagarna riktar sig till låg- och mellanstadieelever och eftermiddagarna riktar sig till högstadie- och gymnasieelever. Deltagaren kan anmäla sig till en eller alla fredagar och kan välja att vara med vid ett eller flera pass per dag. En ansvarig från kultur och fritid finns på plats varje fredag och på förmiddagarna finns tre feriearbetande ungdomar på plats som extra stöd för de yngsta barnen och för att kunna promenera med barn från station till station.

- Det är första gången vi anordnar Arenafredag så vi hoppas att det väcker intresse och att det blir bra uppslutning. Vi vill våga prova och vi tror att det är klokt att samla olika aktiviteter under ett större paraplykoncept för att nå fler barn och unga. Det är häftigt att få utveckla ett koncept från start. Vi använder det fina Arenaområdet och fyller det med meningsfulla aktiviteter, helt kostnadsfritt för kommunens barn och unga. Verksamheterna är taggade och alla är positiva till att vara med, det hade aldrig gått att få ihop utan deras engagemang. säger projektledare Sarah Granholm.

Aktiviteterna är till största del baserat på önskemål från barn och unga i en enkätundersökning som kultur- och fritidsförvaltningen gjorde tidigare i år inför sommarlovets program. Föreningar har också tillfrågats baserat på vad som har fungerat bra tidigare sommarlovssatsningar.

Arenafredag anordnas på ett smittsäkert sätt och följer de rådande riktlinjer och rekommendationer som gäller vid arrangemangets genomförande. Verksamheterna gör sina egna riskbedömningar och anpassningar inför sina aktiviteter. Vi håller avstånd i största möjliga mån och delar upp deltagare på olika ytor i mindre grupper med flera ledare på plats. Tvål, vatten, handsprit och toaletter finns på plats. Deltagare uppmuntras komma i kläder som lämpar sig för aktiviteten och ta med sig egen vattenflaska. Alla deltagare har också ett personligt ansvar för att skydda sig själv och andra för från smitta, stanna till exempel hemma vid sjukdomssymtom.

Deltagande föreningar och verksamheter

 • Christianstad Badmintonklubb
 • IFK Kristianstad
 • KFUM Kristianstad Basketbollförening
 • KFUM Kristianstad Volleybollklubb
 • Kristianstad FC
 • Kristianstads Tennisklubb
 • Kulturhuset Barbacka
 • Åhus Friidrottsklubb
 • Åhus Gymnastikklubb
 • Report errors on page

  For other questions to the municipality, please use this form.

  * Mandatory if you want a reply

  What you send to the municipality becomes common record.