Åhus Östra är Sveriges tredje bästa golfbana

Updated:Thursday, July 2, 2020 4:20 PMArchived

Kristianstads GK rankas som Sveriges tredje bästa golfbana. ”Helt fantastiskt. Det här betyder mycket för såväl golfbanan som Åhus och hela regionen”, säger Carl-Henrik Dahlqvist, marknadsansvarig/partner AB Kristianstads Golfbana.

Åhus Östra är nu rankad som tredje bästa golfbanan i Sverige. Bilden på det 14:e hålet, banans signaturhål, är tagen i skymningsljus av fotograf Jacob Sjöman.
Åhus Östra är nu rankad som tredje bästa golfbanan i Sverige. Bilden på det 14:e hålet, banans signaturhål, är tagen i skymningsljus av fotograf Jacob Sjöman.

I den golfbaneranking som genomförts av Svensk Golf listas Sveriges 50 bästa banor. På tidigare rankinglistor har Kristianstads GK som allra bäst legat på femte plats, detta på senaste rankingarna 2018 och 2019.

”Vi har jobbat hårt och målmedvetet sedan vi tog över golfbanan för fem och ett halvt år sedan, och det börjar nu visa resultat. När vi tog oss upp på femte plats var vi jättenöjda – att vi nu tagit oss hela vägen till pallplats är fantastiskt. Det finns cirka 480 golfbanor i Sverige, och många av dem är fantastiskt fina banor”, säger Carl-Henrik Dahlqvist, som tillsammans med Jan Bengtsson och Klas Arildsson köpte golfanläggningen i Åhus 2014.

 

I 2020 års ranking är det endast Bro Hof Stadium Course och Visby GK som rankas högre än den östra banan i Åhus. Därmed ligger Kristianstads GK till exempel före högt ansedda storklubbar som PGA, Halmstad, Falsterbo, Vasatorp och Barsebäck.

Åhus Östra har ända sedan starten varit en uppskattad bana hos såväl proffs som medelgolfare: Det är en utmanande och knixig bana som kräver lite eftertanke för en bra score.

Renoveringen av banan som Pierre Fulke och Adam Mednickson höll i för några år sedan har moderniserat och lyft Åhus Östra ytterligare, och de senaste säsongerna har banpersonalen med Course Manager Bevan Tattersall i spetsen gjort ett gediget arbete för att hålla banorna i toppskick. Inför årets säsong gjordes dessutom hål 16, som kritiserats som alltför bestraffande, om något vilket enligt Svensk Golf lyft banan ytterligare ett snäpp.

”Bevan och hans personal gör ett oerhört bra jobb, banorna är i otroligt fint skick”, säger ”Carla”.

Vad innebär detta för golfklubben, Åhus och Kristianstad?

”För golfens del är det naturligtvis fantastiskt, men det betyder också mycket för såväl Åhus som hela regionen. Att vara en topp tre-bana i Sverige innebär ett enormt intresse, inte bara nationellt, utan även internationellt. Vi märker det på bokningsläget, vi har väldigt mycket gäster såväl från Sverige som utlandet. Det är bra för hela kommunen”, säger Carla.

Men om man inte är golfspelare då?

”Åhus har ju enormt mycket att erbjuda. Ofta är det kanske bara en i sällskapet som spelar golf, och då finns det väldigt mycket att göra också utanför golfbanan. Vi har eget boende i form av lodger på anläggningen, men även bra boende vid havet och i hamnen, Man kan ta en lat dag på stranden, eller spela tennis, padel har vi på anläggningen här men det finns även utomhus banor nere vid havet, konstrundor, restauranger… Åhus må fortfarande vara lite av en bortglömd pärla, men här finns något för alla. Vi har extremt mycket att erbjuda, och fler och fler upptäcker det. Åhus växer på rätt sätt, och i den tillväxten är vi med som en liten kugge.

Så hur går ni vidare härifrån?

”Nu har vi ju lite att leva upp till – och planen är att golfanläggningen ska utvecklas. Nästa steg är att titta över och renovera vår andra bana, Åhus Västra. Vi vet inte exakt när det kommer att ske, men i bästa fall kan det bli redan i vinter.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.