Meny

Konsistensanpassad kost

Konsistensanpassad mat är en HSL-insats, som allra helst bör ordineras av logoped efter sväljutredning. I omsorgsförvaltningen är det sjuksköterska som ansvarar för att ordinera rätt konsistens på maten, gärna i samråd med logoped.

Mat vid dysfagi

Dysfagi är ett samlingsnamn för tugg- och sväljsvårigheter, som kan bero på många olika orsaker.

Symtomen pÃ¥ dysfagi kan variera mycket, och det Ã¤r väldigt viktigt att man fÃ¥r rätt hjälp, dÃ¥ det kan vara livshotande att inte fÃ¥ möjlighet till rätt konsistens pÃ¥ mat och dryck. Vid dysfagi behöver maten och/eller drycken ofta ha en förändrad konsistens. Det kan handla om allt frÃ¥n att behöva hjälp med att skära upp köttet till att vara hjälpt av tjockflytande kost. Behovet av mat med förändrad konsistens kan vara permanent eller övergÃ¥ende. Orsaken bör alltid utredas sÃ¥ att omsorgstagaren fÃ¥r rätt konsistens pÃ¥ sin mat och därmed klarar av att äta den.

Förändrad konsistens kan vara motiverad vid ett eller flera av följande symtom:

  • Äter under längre tid än normalt
  • Mat och dryck rinner ur munnen
  • Mat samlas i kinderna
  • Bitar av mat plockas eller spottas ut ur munnen
  • Mat hÃ¥lls länge innan sväljning
  • Viss mat kan ej tuggas
  • Hosta eller harklingar
  • Rosslig eller gurglig röst
  • Klumpkänsla i halsen
  • Ätandet tröttar
  • Motoriska ätproblem

Vid något av dessa problem informeras sjuksköterskan. För val av lämplig konsistens bör kontakt tas med logoped.

Det är viktigt att orsaken bakom tugg- och sväljproblemet uppmärksammas, dÃ¥ det i mÃ¥nga fall gÃ¥r att Ã¥tgärda. Det kan till exempel röra sig om en tandprotes som inte sitter som den ska, svamp eller sÃ¥r i munslemhinnan, muntorrhet eller olämplig sittställning vid mÃ¥ltiden.

Det är viktigt att den som serveras konsistensanpassad mat får veta vad som ligger på tallriken. Här har både köks- och omsorgspersonal ett stort ansvar. Servera alltid tillbehör såsom rödbetor och inlagd gurka konsistensanpassat.

Glöm inte att konsistensanpassa måltidsdrycken. Vissa personer med sväljsvårigheter klarar oftast kolsyrade drycker bättre, kolsyrad dryck ska aldrig konsistensanpassas.

En konsistensanpassad kost tillagas enligt principerna för E-kost.

Fyra olika konsistensanpassningar:

  • Grov paté
  • Timbal 
  • Gelé 
  • Flytande

En översikt av vad som ingår i respektive konsistens visas i konsistensguiden.

Kokböcker

Här finner du enkla och lättlagade rätter vid tugg- och sväljsvårigheter.

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.