Att anpassa mat efter religion och kultur
Val av mat och måltidsmönster varierar mellan olika religioner och kulturella vanor. Kom ihåg att variationen mellan personer från samma kultur och samma land kan vara stor. Fråga alltid kunden (och/eller anhöriga) vad han/hon vill ha.
Mat inom judendomen
Inom judendomen äter man inte gris- och blodprodukter. Skaldjur och ål är inte tillåtet. Man tillagar och serverar inte kött och mjölkprodukter tillsammans.
Slaktmetoden som används inom judendomen och islam kallas på svenska för skäktning.
Mat inom islam
Inom islam konsumerar man inte gris och blodprodukter. Det finns förbud mot starksprit, vin och öl.
De flesta muslimer fastar under ramadan det vill säga de äter ingenting från gryning till dess att solen går ner. Ramadan varar en månad.
Mat inom den ortodoxa kristendomen
Inom den ortodoxa kristendomen finns inga matförbud. Däremot förekommer det perioder av fasta då man undviker vin, matfett och (ibland) kött.
Mat inom buddismen
Här förekommer fasta och vegetarianism.
Mat inom hinduismen
Vegetarianism och fasta förekommer. Det finns ett förbud mot att äta nötkött.