Meny

Livsmedelshygien

Alla som hanterar livsmedel eller produkter som kommer i kontakt med livsmedel måste ha kännedom om livsmedelshygien för att veta hur livsmedel ska hanteras på ett säkert sätt.

En god livsmedelshygien bygger pÃ¥ fyra grundstenar:

HÃ¥ll rent

Bakterier kan sprida sig genom hela köket/lokalen och infektera skärbrädor, knivar, arbetsbänkar, trasor och mycket annat.

God personlig hygien

Tvätta händerna med tvÃ¥l och vatten innan du börjar laga mat, mellan varje moment, efter du varit pÃ¥ toaletten eller varit pÃ¥ rast. 

Rengöring

  • Diska skärbrädor, knivar och andra verktyg mellan varje moment t.ex. efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet
  • Använd gärna plastskärbrädor eller andra skärbrädor som inte är av poröst material.
  • Använd gärna hushÃ¥llspapper när du gör rent i köket. Om du använder trasor sÃ¥ tänk pÃ¥ att byta dem ofta och tvätta dem pÃ¥ hög temperatur i tvättmaskin

Håll isär olika livsmedel

Korskontaminering kallas det när bakterier sprids från ett livsmedel till ett annat. Det är främst aktuellt när det gäller rått kött, kyckling och skaldjur. Separera dessa livsmedel och deras köttsaft från rätter som är färdiga att äta.

Förvaring

Förvara rått kött, kyckling och skaldjur under övriga produkter i kylen så att de inte kommer i kontakt med andra livsmedel och så att köttsaft och liknande inte droppar ner på annan mat.

Hantering

  • Använd helst en skärbräda för rÃ¥tt kött och en annan för sallad och annan mat som är färdig att ätas
  • Rengör alltid verktyg, skärbrädor och arbetsbänkar efter att de kommit i kontakt med rÃ¥tt kött, kyckling eller skaldjur
  • Lägg aldrig upp färdig mat pÃ¥ tallrik, fat eller skärbräda där det nyligen legat rÃ¥tt kött eller likande

Avsvalning, kyl- och frysförvaring

  • Se till att maten snabbt hamnar i kyla. Kylan gör att de flesta skadliga bakterier växer och förökar sig mycket mera lÃ¥ngsamt än i rumstemperatur
  • Ställ därför kylen pÃ¥ ca + 4°C. En del livsmedel klarar sig bra under + 8°C medan andra helst bör förvaras under + 2°C. Temperaturen i frysen ska inte vara över - 18°C
  • Kyl eller frys känsliga livsmedel och rester sÃ¥ fort som möjligt, definitivt inom tvÃ¥ timmar
  • Tina aldrig (eller marinera) mat pÃ¥ arbetsbänken. Använd kylskÃ¥pet, sänk ner i kallt vatten eller tina i mikron
  • Om du fÃ¥r mycket mat över sÃ¥ dela upp resterna i mindre behÃ¥llare sÃ¥ kyls de snabbare
  • Kyl helst inte varm mat i kylskÃ¥pet. Det leder till att temperaturen i kylskÃ¥pet stiger och främst de livsmedel som ligger närmast värms upp. Kyl i vattenbad, avsvalningsskÃ¥p eller pÃ¥ annat kallt ställe
  • Fyll inte kylen för full. DÃ¥ kan inte luften cirkulera ordentligt vilket behövs för att hÃ¥lla maten kyld

 Tillagning och Ã¥teruppvärmning

  • Maten är ordentligt tillagad när den varit uppvärmd i tillräckligt hög temperatur under tillräckligt lÃ¥ng tid för att ta död pÃ¥ de skadliga bakterier som orsakar matförgiftning
  • Använd en stektermometer som mäter kärntemperaturen i kött och kyckling som tillagas i ugn
  • Se till att malet kött upphettas ordentligt eftersom bakterier kan tillföras under malningen. Ät inte det som fortfarande är rosa
  • Var säker pÃ¥ att det inte finns nÃ¥gra kalla delar av maten (där bakterier kunnat överleva) när maten värms i mikron. Bäst blir det om man täcker över maten och rör om nÃ¥gon gÃ¥ng eller om ugnen är försedd med roterande tallrik
  • Koka upp soppor och sÃ¥ser om du Ã¥teruppvärmer dem. Rester bör uppvärmas till minst 70°C

      

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.