Meny

Matsedelsplanering

Genom att variera maträtterna på veckans matsedel blir förutsättning­arna bättre för att man ska få i sig alla näringsämnen man behöver.

Vid matsedelsplanering måste man ta hänsyn till:

  • vem som ska äta maten
  • hur många som ska äta
  • om behov av specialkost eller andra önskemål finns
  • förpackningsstorlekar och förvaringsmöjligheter
  • närings- och energivärde
  • vad maten får kosta
  • vilken mat som är särskilt lämplig för säsongen
  • tillagningstid

Ta del av säsongsguiden för frukt och grönsaker nedan.

Planera måltider tillsammans

Gör en veckomeny och låt de boende vara delaktiga när ni planerar måltiderna. Utgå från att det till exempel ska vara fisk en dag, kyckling en dag, köttfärs en dag och så vidare.

En lämplig fördelning av veckans luncher och middagar kan se ut så här: 

  • Rätter med kött/fågel (3 ggr)
  • Rätter med fisk (3 ggr)
  • Rätter med köttfärs (2 ggr)
  • Vegetariska rätter (2 ggr)
  • Soppa med efterrätt (2 ggr)
  • Rätter med korv (1 ggr)
  • Blandrätter (1 ggr)

Med blandrätter menas här rätter som förutom en liten mängd kött/fisk innehåller andra proteinkällor, såsom ägg och mjölk, men även potatis, pasta eller ris, till exempel en pastagratäng med skinka.

Se förslag på matsedel nedan.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.