Jane, trädgårdstekniker

Jane Lagerstedt fixar blomsterprakten i Tivoliparken, där hon är en av två trädgårdsmästare.

Jane ansvarar för Tivoliparken, kollegan Hermine leder arbetet i anslutande Hälsoträdgården. Under sommaren är det totalt 35 personer som arbetar med kommunens parker.

När Uppslaget träffar Jane är det bråda dagar. Inte mindre än 5 500 blommor ska planteras innan midsommar. I år är temat Bollywood. En färgsprakande uppsättning blommor, väl värd att se med egna ögon.

– Nytt för i år är också våra vackra dahlior, säger Jane.

Året runt-jobb

En hektisk sommar innebär dock inte något utrymme för att lata sig under de kallare månaderna.

– Nej, vi har att göra hela tiden. Vi klipper alla häckar två gånger om året, det tar sin tid. Hantering av kastanjeträd och löv sker också intensivt under fyra månader. I februari klipper vi rosorna för att sedan hinna med allt som kommer under våren. Det är fantastiskt roligt, säger hon.

Det sociala är viktigt

Trädgårdsmästare kan tyckas vara ett ganska ensamt jobb, men så är det inte enligt Jane.

– Det som är så roligt med att jobba här i Tivoliparken är att vi får direkt feedback från invånarna. Många tar sin dagliga tur genom parken. Vi småpratar lite och så får jag ju förstås höra vad de tycker. Jag är stolt över mitt jobb, att jag får möjligheten att skänka glädje åt Kristianstadsborna.

Lustfyllt fritidsintresse

Hur fungerar då det här med att släppa jobbet när man kommer hem? Helt okej, tycker Jane.

– På jobbet behöver jag vara på topp varje dag. I min egen trädgård är det mer luststyrt, jag gör vad jag känner för. Men det kan jag säga – häcken där hemma har jag inte klippt en enda gång!

Det är tydligt att Jane brinner för det hon gör. Någon skulle nog i all välmening kalla henne för trädgårdsnörd.

– Ja, jag kan till och med tycka att det är meditativt att rensa ogräs. Det är skönt att komma bort från plingande mobiltelefoner och annat som pockar på uppmärksamheten, säger hon.

Rik fritid

Trots stort trädgårdsintresse finns det utrymme för annat i livet. När Jane inte kopplar av med en bra roman är det jakt och fiske som gäller, gärna i hemtrakterna omkring Vånga.

– Och så gillar jag att hitta på roliga saker med familjen förstås, säger hon. Om du inte vet vad du ska göra i helgen, ta en promenad i Tivoliparken. Du kommer inte att bli besviken

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.