Näringslivsnytt

Det händer mycket i Kristianstads kommuns näringsliv. Med Näringslivsnytt vill vi berätta lite om vad som händer, stort som smått.

2020 – ett decimerat, digitaliserat och distanserat år

År 2020 blev ett märkligt år, präglat av pandemin som stängde en hel värld. Utmaningarna för näringslivet har varit enorma. Samtidigt finns det förstås ljusglimtar. I Kristianstad hade vi trots allt mycket att glädjas åt under året som gick.

 

När 2020 smög igång hade nog ingen kunnat förutse vad som skulle att dominera hela året. I januari månad pratade ingen om covid-19 eller pandemier – det första fallet av corona har spårats tillbaka så sent som till november 2019.

Så hölls också en lokal och rekordstor UF-mässa på C4 Shopping i början av februari med mer än 50 deltagande UF-företag. I samma veva bjöd kommunen in det lokala näringslivet till nätverksträff om ledaskap och hållbara arbetsplatser i slutet av februari, och fick för första gången sätta lapp på luckan. Intresset var så stort att de 200 platserna snabbt fylldes, och en reservlista fick upprättas. Den 27 februari hölls frukostmötet, då också Kristianstad kommuns avgående näringslivschef Pernilla Blixt avtackades. Det var sista gången på ett tag som så många från Kristianstads näringsliv träffades fysiskt på samma plats.

Under februari månad utsågs Bravissimo till Årets Byrå 2020, en prestigefylld utmärkelse som helt bygger på kundnöjdhet. Techmiljardären Henrik Persson Ekdahl, med både rötter och hjärta i Kristianstad, fördjupade sitt engagemang i unga entreprenörer och instiftade ett stipendium till ungt företagande där vinnaren bland annat fick personligt mentorskap av Henrik under hösten 2020.

Kommunens tillväxtavdelning fick också besök av representanter från Härlöv som berättade om sin kraftsamling att engagera företagarna i Kristianstad Väst, från Långebro till Vä. Under året ledde insatsen till att över 70 företag är engagerade i föreningen.

 

Så kom mars månad, och allt ställdes på ända. Pandemin svepte över världen, och plötsligt stängdes samhället ned globalt. För näringslivet i Kristianstad innebar det totalt tvärstopp för de flesta. När den inledande paniken lagt sig visade det sig att vissa verksamheter kunde puttra på mer eller mindre som vanligt – vissa till och med bättre än tidigare - medan andra branscher fick det oerhört tufft under vårmånaderna. Hotell, restaurang, evenemang, resebranschen, besöksnäring och handel var några av de mest utsatta branscherna.

Snart börjar de olika stödpaketen riktade mot näringslivet att komma, såväl nationellt som regionalt och lokalt. Möjligheten att korttidspermittera ökas, staten tar över sjuklöneansvaret och både bankerna och Almi får rejäla summor med pengar för att de ska ha möjlighet att låna ut till företag med likviditetsproblem.

Kristianstad kommuns lokala stödpaket kommer den 20 mars. I det paketet ingår bland annat avgiftsfria uteserveringar, möjlighet att få anstånd med hyra och avgifter till kommunen, möjlighet att kunna boka av lokaler med kort varsel och möjlighet att få en skyndsam betalning av fakturor till kommunen.

Den planerade näringslivsgalan Guldjubel skjuts upp. Förhoppningen är att kunna genomföra galan till hösten istället.

 

I april månad berättar Bertil Andersson om planerna för Yngsjö Havsbad. Efter att anläggningen hållit stängt i 11 år planerar nu den nya ägaren nyöppning sommaren 2020. En efterlängtad nyhet mitt i Coronamörkret – kommunens sociala medier svämmar över av engagemang och gratulationer. 

Det visar sig också att pandemins effekter slår väldigt olika. Medan delar av näringslivet kämpar för sin överlevnad och gör vad de kan för att ställa om och hitta nya vägar så upplever vissa branscher – i synnerhet de som har med hem och trädgård att göra - ett rejält uppsving. Odla.nu som flyttat till Viby från Hässleholm fördubblade sin omsättning under april månad, gårdsbutiker som Viby Potatis märker ett ökat intresse och även butiker som Cervera har fått ett uppsving. Företag som Malmberg i Yngsjö och Lyckeby/Culinar går emot strömmen och nyanställer.

Absolut i Åhus får nationell uppmärksamhet när företaget ställer om produktionen och börjar tillverka handsprit för att möta efterfrågan under pandemin.

I slutet av maj utses vinnarna i Henrik Ekdahl Perssons stipendium: Now you see me-UF med Selma Larsson, Tuva Sundell och Liv Prommersberger.

 

Den analys som kommer i början av sommaren visar att Kristianstad klarat sig förhållandevis lindrigt undan i pandemins spår tack vare bredden och robustheten i näringslivets struktur.

Sommaren innebar också en god återhämtning för besöksnäringen. Hemester och att ge sig ut i naturen blev naturliga trender som en följd av pandemin. Då besöksnäringen i Kristianstad alltid attraherat de som söker naturupplevelser innebar det att tappet inte blev så stort, även om de utländska gästerna uteblev.

Trots att de stora evenemangen som Åhus Beachhandboll, Stadsfesten och den planerade Europatourtävlingen i golf för damer tvingades ställa in vittnade såväl hotell som handel om en bra sommar. I summeringen visade det sig att nordöstra Skåne endast tappat 13 procent i besöksnäringen under 2020 – att jämföra med exempelvis Malmö där besöksnäringen halverats.

I början av juli utnämndes Åhus Östra på Kristianstads golfklubb till tredje bästa golfbanan i Sverige – en prestigefylld utnämning i konkurrens med många storklubbar. Effekten blev naturligtvis ett ökat intresse från hela Golfsverige att spela banan i Åhus. Över huvud taget spelades det golf som aldrig förr i hela Sverige sommaren 2020 – många såg det som en coronasäker aktivitet.

 

Början av hösten andas hopp:

Taxi Alllians i Kristianstad satsar klimatsmart, och inför eldrivna taxibilar i sin bilpark.

HUI presenterar handelssiffrorna för 2019, och det visar sig att handeln i Kristianstad ökat med 5 procent. Bara två kommuner i hela Sverige har större ökning. Sällanköpsindex har gått från 125 till 131 i kommunen.

Och så hålls den uppskjutna näringslivsgalan – även om det tvingas bli i digital form. Dan Samuelsson på Wikan Personal får motta priset som årets företag, året magnet är Bäckaskogs slott och till årets nyföretagare utses Butik Retroaktiv. Priset som årets guldambassadör tilldelas Ålabodarna.

I mitten av oktober kommer den stora positiva nyheten att Bong med cirka 100 anställda blir kvar i Kristianstad. Det anrika företaget har en längre tid sökt nya lokaler eftersom det nuvarande området på Udden ska bli bostäder. Flytten blir till Ängamöllan, där en helt ny fabrik till kuverttillverkaren byggs.

I stadskärnan kommer nyheten att tio nya etableringar är på väg in.

 

Sista veckan i oktober kommer dock nästa smäll: Smiddspridningen har ökat kraftigt under hösten, och restriktionerna från Folkmyndigheten skärps. Vikten av social distansering påpekas med kraft. De sista månaderna på året präglas åter av ett stängt och återhållsamt samhälle.

Men ljuspunkterna finns ändå. När DI presenterar årets gasellföretag visar det sig att Kristianstad kommun har åtta företag med på den prestigefyllda listan: Blå Station, Bygg & Vent i Syd, Djurröds Entreprenad, HL Skogstransporter, Mårtensson Consulting, Hemfint.se, Gat & Kantsten i Sverige samt Regionbygg.

Den 19 november kallar Kristianstad Österlen Airport till presskonferens och de fyra lokala näringslivsprofilerna Fredrik Rosengren, Maxi Kristianstad, Carl-Henrik Dahlqvist, Kristianstad Golfbana, Henrik Ekdal Persson, Optimizer invest och Jacob Karlsson, K-fastigheter, berättar att de gått samman och bildat ett lokalt flygbolag. Så snart det åter är möjligt kommer bolaget att starta flyglinje mellan Kristianstad och Stockholm.

 

Avslutningen på 2020 blev lite som hela året varit, då smittspridningen var fortsatt hög håller restriktionerna i sig vilket skapar en fortsatt utmanande tillvaro för stora delar av det lokala näringslivet.

Så det var decimerat, digitaliserat och väl distanserat som vi tog farväl av 2020 och tar oss an 2021 med förhoppningen att det ska bli året när det vänder uppåt och tillvaron åter blir lite lättare för såväl näringslivet som för oss alla till mans.

Händer det spännande saker också på ditt företag eller på din ort? Hör av dig till oss och berätta!

Maila till johan.ceimertz@kristianstad.se eller ella.ekenberg@kristianstad.se

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.