Näringslivsnytt

Det händer mycket i Kristianstads kommuns näringsliv. Med Näringslivsnytt vill vi berätta lite om vad som händer, stort som smått.

2019 - ett bra år för näringslivet i Kristianstad

Kristianstad växer. Företag expanderar och satsar. Nya etableringar tillkommer. Just nu händer det mycket i näringslivet i och omkring Kristianstad.

2019 var en fantastiskt år för Kristianstad. Sydsverige Live, Handelskammarens näringslivsrapport som presenterades för en månad sedan, visar att Kristianstadsregionen har en stor andel 10-10-10-företag i förhållande till sin storlek. Analysen visar även att det inte bara är tillväxten som är god, Kristianstad har också en branschstruktur som är mindre utsatt än många andra vid en konjunkturnedgång.

Det är inte den enda analysen som visar att det just nu går bra för näringslivet i Kristianstad. Samtliga rapporter visar samma sak: Kristianstad växer.

Bara under de senaste tio månaderna har 1 200 nya jobb skapats i Kristianstad. Det är ett bättre facit än vad både Lund (700 jobb) och Helsingborg (900 jobb) har, och innebär en jobbtillväxt på 3,3 procent.

Vi har just nu också ett gott företagsklimat i kommunen: Den senaste rankingen från Svenskt Näringsliv visar att företagsklimatet är bättre än det varit på tio år, och Kristianstad klättrar ytterligare 13 placeringar till plats 136 på listan över Sverige 290 kommuner.

 

Under året har hela 14 Kristianstadsföretag utsetts till Gasellföretag, alltså Dagens Industris utmärkelse till företag som de senaste fyra åren visat en kraftig tillväxt (minst fördubbling av omsättningen) och samtidigt varit lönsamma. Mårtensson Consulting blev till och med Gasell för femte året i rad.

”Jag är väldigt stolt över att vi åstadkommit det här tillsammans. Vi tar emot utmärkelsen med stor ödmjukhet. Det visar att vi vill utvecklas och bli bättre och att vi lyckats med det”, sa företagets grundare och vd Nils Mårtensson till Kristianstadsbladet i samband med utmärkelsen.

Sex företag i Kristianstad har också utsetts till Superföretag, det vill säga Veckans Affärers motsvarighet till Gasellföretag. Sumo Sushi är ett av dem, de andra är Hemfint.se, Sikö Auktioner, Budettan, Kristianstad Bilförmedling samt Kristianstad Pool & Spa AB.
"För oss handlar det bara om att göra vårt bästa, sedan är det upp till kunderna", säger Tai La, ägare till Sumo Sushi.

 

Det finns även många som är sugna på att starta nya företag i Kristianstad: När kommunen tillsammans med Nyföretagarcentrum ordnade starta eget-träff kom närmare 100 personer, och Franchisetorget på besök drog också fullt hus.

I skolorna har antalet UF-elever ökat rekordartat, från 218 elever förra läsåret till 329 elever läsåret 2019/2020. Alla gymnasieskolor i Kristianstad har nu UF som en möjlighet för eleverna.

Krinova Science park & Incubator firade 20 år, och kunde konstatera att den storvulna drömmen om att ha 100 företag i parken blivit verklighet med råge: 105 företag är i dag knutna till parken, och fler står på kö. Varje år skapas flera hundra nya jobb i regionen som en direkt följd av Krinovas innovationsverksamhet.

 

Stadskärnans nuvarande utmaningar har varit ett hett ämne under året. Men samtidigt som vi kan konstatera att Kristianstads centrum går igenom en kämpig tid just nu ser framtidsutsikterna ljusa ut: I WSP:s mätning av svenska stadskärnors förutsättningar kom Kristianstad på femte plats. Bland annat har vi en inflyttning till staden, en relativt ung befolkning i centrum och bygger mycket bostäder och arbetsplatser som ska förtäta staden – faktorer som på längre sikt ger bra förutsättningar för en levande stad.

Att vi befinner oss mitt i en förändring av våra stadskärnor visade inte minst Cityindex som presenterades under hösten. För medan detaljhandeln i Kristianstad visar en viss minskning, så har såväl hotell som restauranger och kommersiell service fått en rejäl ökning – större än i jämförbara städer.

Hotellägarna vittnar också om att säsongen 2019 varit den bästa någonsin – Kristianstad är på god väg att etablera sig som attraktivt besöksmål såväl nationellt som internationellt.  Absolut Home gjorde sin första hela säsong som turistmål, något som renderade en finalplats till prestigefyllda utmärkelsen Stora Turistpriset.

Andra företag att få utmärkelser under året var bland annat Gårdsfisk, som både blev Årets Företag vid näringslivsgalan och fick Regionens miljöpris i november. Bondens skafferi tilldelades Embla Food Awards, beskrivet som nordens finaste matpris, och när Magasin Skåne summerade året rankades Cocoon Meetings i Degeberga som årets bästa övernattning, och Villa Balsvik som bästa butiken.

Vid näringslivsgalan Guldjubel kom en av stadens främsta ambassadörer hem för att motta kommunens utmärkelse Guldambassadör. 107-åriga bloggaren Dagny gjorde total succé med sitt pigga oförvägna sätt, och hann såväl med en sightseeing av sin älskade barndomsstad som att sprida en hel radda visdomar omkring sig.

 

Stadsfesten lockade 80 000 människor till Kristianstads centrum under fyra festliga dagar i juli, Skördefesten i Tivoliparken slog publikrekord, massor av människor samlades när Vattenriket firade 30 år och även de traditionella evenemangen fortsätter att blomstra.

Många gladdes också lite extra åt en återkomst: I slutet av sommaren började Safaribåten återigen med sina turer i Vattenriket efter att Anders Elmfors tagit över verksamheten.

EM i Karting på Åsum Ring lockade 21 nationer, och även om mycket av årets snack kring Åhus Beachhandboll präglades av ett staket så ska man inte glömma att evenemanget åter igen drog cirka 195 000 besökare under en intensiv vecka i juli.

Ja, man kan lugnt säga att 2019 varit ett intensivt och spännande år.

 

Händer det spännande saker också på ditt företag eller på din ort? Hör av dig till oss och berätta!

Maila till cecilia.isberg@kristianstad.se

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.