"Att ha blomsterhandel är mer en livsstil än ett jobb"

För Ewa Bäckström på Viola Design och Roger Nilsson på Jaffa Blommor är blomsterbutikerna mer än ett jobb. Det är en livsstil. ”Det är ju inte bara att man har ett företag, man har sin själ i detta”, säger Roger Nilsson.

Roger Nilsson på Jaffa Blommor och Ewa Bäckström på Viola Design har båda en stor stolthet i sitt hantverksyrke. För blommor är ett hantverk, menar de båda butiksinnehavarna.
Roger Nilsson på Jaffa Blommor och Ewa Bäckström på Viola Design har båda en stor stolthet i sitt hantverksyrke. För blommor är ett hantverk, menar de båda butiksinnehavarna.

Ewa Bäckström driver Viola Design på Österlånggatan, Roger Nilsson äger Jaffa Blommor ett stenkast bort på Södra Kaserngatan. De är i grunden konkurrenter, men ser varandra mer som kollegor.

”Vi har samma leverantörer, så hittar jag en kruka jag gillar brukar jag kolla så inte Ewa beställt hem likadana. Det är onödigt att vi konkurrerar ut varandra, säger Roger Nilsson.

Både Ewa och Roger har tidigare haft andra yrken, och utbildat sig till florister på senare år. Roger började som sjukhusvaktmästare, och jobbade gratis hos Jaffa på kvällarna för att lära sig det yrke han brann för. Ewa, som var förskollärare, utbildade sig till såväl florist som trädgårdsmästare i väntan på att Viola Design skulle bli till salu.

”Det var bara den butiken som fanns i min sinnevärld”, ler Ewa Bäckström.

Viola Design och Jaffa Blommor har mycket gemensamt också som butiker – de har båda anor långt tillbaka i tiden, Viola som charkuteributik på 20-talet och Jaffa startades som kvartersbutik i början av 40-talet. Successivt har butikerna utvecklats till specialiserade blomsterbutiker, där kvalitet och hantverk står i fokus.

”Förr i tiden var blomsterbutikerna en plats där man sålde varor man odlade hemma på gården. I dag hade det sannolikt inte fungerat att starta blomsterbutiker där våra affärer ligger - men det fungerar med våra verksamheter eftersom alla redan vet var vi finns, konstaterar Roger Nilsson.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.