Trygg fönster- och balkonggympa för äldre

Updated:Friday, April 3, 2020 3:44 PMArchived

I snålblåsten utanför Finlandshusen i centrala Kristianstad höll fotbollsklubben KDFF värmen uppe genom koordinerad rörelse till Elvismusik. På balkongerna, skyddade från både coronavirus och vinden, hängde de äldre med och fick ett välkommet avbrott under isoleringen.

KDFF ordnar trygg fönster- och balkonggympa utanför Finlandshusen i Kristianstad.
KDFF ordnar trygg fönster- och balkonggympa utanför Finlandshusen i Kristianstad.

Fotbollsklubben KDFF organiserar nu fönster- och balkonggympa för äldre i samarbete med ABK och Hyresgästföreningen.

- Det är kul när det kommer ut folk på balkongerna och är med. Det blir många leenden, säger Alice Nilsson som är lagkapten i KDFF och samordnare för projektet Still in motion som ska hjälpa äldre att komma i rörelse. Där är fönster- och balkonggympan en del.

Under den kalla fredagsförmiddagen samlas fotbollslaget utanför Finlandshusen där många äldre bor och nu spenderar mycket tid hemma till följd av spridningen av coronaviruset. Elisabeth Gunnarsdottir som är tränare i KDFF tar rollen som musikansvarig och från en balkong på tredje våningen kommer önskemål om Elvismusik.

Laget spelar ett par låtar i rad och erbjuder de äldre i lägenheterna och på balkongerna ett avbrott från det stillasittande som mycket tid hemma kan innebära.

- I sådana här tider får man göra det positiva av saker och ting och försöka ha kul. Det går om man vill, säger Alice Nilsson.

Samtidigt som KDFF leder gympan och de boende i huset får rörelseglädje lastar Henrik Olsson in lite gott till fikat i hissarna i huset.

- Affärerna går inget vidare i dessa tider så då känns det extra roligt att få göra något för våra äldre som sitter inomhus. Det känns gott inombords, säger han innan han vinkar hejdå och beger sig tillbaka till sitt Axelssons Conditori.

Utanför Finlandshusen fikar KDFF och de äldre kan fika tryggt med kakor och hembryggt kaffe vid sina fönster eller på sin egen balkong. Skyddade men ändå med sällskap.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.