Njut av vår stad i ljus

Updated:Monday, December 7, 2020 8:29 AMArchived

I år behövs extra mycket ljus i vintermörkret. Utvalda byggnader och platser i Kristianstads centrum skiner upp med ljusspel och färgglada fasadbelysningar genom projektet Stad i Ljus. Gå på ljuspromenad och bygg upp julstämningen!

Rådhuset med röd fasadbelysning
Ett julrött Rådhus Skåne ska tillsammans med andra upplysta byggnader och platser sprida ljus och glädje i vintermörkret.

Visst blir det julstämning i centrum även i år, om än av lite annat slag. Årets nyhet är projektet ”Stad i ljus”, där 15 byggnader och platser får specialbelysning i vinter. Ljussken och bildspel kommer att smycka fasaderna från och med i kväll och genom hela januari. Vid vissa utvalda tillfällen kommer belysningen att bli extra spektakulär.

Kristianstads kommun stöttar projektet genom Kulturnatt Kristianstad och Kristianstad City.  Flera av kommunens byggnader kan betraktas i nytt ljus denna vinter, bland annat rådhuset, stadsbiblioteket, teatern, naturum och hälsoträdgårdens vinterträdgård. Förhoppningsvis blir det också fler som upptäcker och uppskattar ljuskonsten på vattentornet och kulturkvarterets fasad. I Östermalmspark överraskar ABK med ett historiskt bildspel mot Kanalgatan.

Gå på ljuspromenad

Under Relaterad information finns länk till en mer information om konstverken och en karta som kan användas för en ljuspromenad. En coronasäker aktivitet som kan passa hela familjen! Stad i ljus är  ett pilotprojekt som kanske kan bli starten på en ny jultradition i Kristianstad.

De nya belysningarna tänds för första gången när mörkret faller den 27 november och hålls igång fram till den sista januari. 

Mer julstämning i centrum

Julskyltningssöndagen på första advent är också värd en promenad. Tomma fönster har förvandlats till 24 adventsluckor med både vackra och viktiga innehåll, som är värda att beskåda. Gå gärna en runda på stadens juliga gator, men tänk på att hålla avstånd till varandra!

Ingen julmarknad ordnas i år, men det kommer att bli både torgstånd och utomhusservice från butikerna som har satt upp ringklockor för att underlätta shopping på säkert avstånd. Hesslegatan förvandlas till Tomtens gränd och Lilla torgs pop-up-park blir en mysig plats för utomhusfika för den som bara klär på sig ordentligt. 

Orange ljus mot våld

När Kristianstads teater lyser orange en del av dessa dagar är det inte bara en hyllning till den orangea staden, utan också ett sätt att uppmärksamma  den internationella 16-dagarskampanjen mot våld mot kvinnor. 

Förenta Nationerna, FN, har genom UN Women utlyst en årlig kampanj för att uppmärksamma och stoppa våld mot kvinnor. Kampanjen har sin start den 25 november, som är "The International Day for the Elimination of Violence against Women", den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor, och avslutas den 10 december som är "Human Rights Day", den internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Kampanjen går ut med uppmaningen "#Orange the World", för att den ljusa och optimistiska färgen symboliserar en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor. Över hela världen lyser berömda byggnader i orange under dessa dagar, och Kristianstad är inget undantag.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.