Nytt att upptäcka i naturen

Updated:Wednesday, May 20, 2020 2:00 PMArchived

När graderna ute ökar och våren och försommaren är här ökar också intresset för att vistas ute i naturen. Men just i år är intresset större eftersom restriktionerna kring Coronapandemin gör det lättare för oss att träffas tillsammans utomhus.

Vandring i Tollarp
Vandring i Tollarp

- Det är fantastiskt roligt att många som inte annars är ute så mycket i naturen hittat ut och vår förhoppning är att det blir en återkommande vana för många fler, säger Jenny Sahlström friluftsstrateg på Kristianstads kommun.

Men glöm inte bort att skydda dig själv och andra. Ute i naturen är det inte lika enkelt att ha en god handhygien eftersom det kan blir långt mellan platser att tvätta händerna på, så glöm inte att ta med handsprit. Och även utomhus behöver vi hålla avstånd, både på leder som ibland kan ha smala passager och i till exempel vindskydd.

- Vi har därför valt att tipsa om lite mer okända platser inför rådande Kristi himmelsfärdshelg. Sju stycken platser som ligger från norr till söder i vår fantastiska kommun, säger Jenny Sahlström.

Strax utanför Kristianstad hittar du naturområdet Klackabacken med korta vandringsleder. Du når dessutom Klackabacken med cykel från Kristianstad. Eftersom området är på Nävlingeåsens sluttning erbjuds vacker utsikt över landskapet. Här finns också flera intressanta fornminnen, som bland annat en långdös, en gravhög från bronsåldern, ett flyttblock med jättegrytor och löpgravar till skansarna från Skånska kriget 1675-1679.

Har du vandrat över Degeberga backar? Om inte har du gått miste om något speciellt. Följ den slingrande bäcken genom det öppna hedlandskapet vid Degeberga backar och njut av utsikten från de böljande kullarna. Vandringen fortsätter in i bokskogen på ravinkanten med Forsakarsbäckens vindlande vatten nedanför. Naturreservatet Forsakar har med sin djupa, trolska ravin och höga vattenfall i alla tider varit en inspirationskälla till sagor och sägner och sägs vara hemvist för både pysslingar, näcken och skogssnuvan. Längden på Degebergaleden är 5,5 km och du kan lätt nå leden genom att ta bussen till Degeberga.

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Degeberga på www.kristianstad.se/degeberga. Här hittar du också kartan för Degebergaleden.

På fredag invigs en sträcka av nya Skåneleden. Leden som fått namnet SL6 Vattenriket kommer att slingra sig 15 mil från Bökestad vid Blekingegränsen till Drakamöllan på Österlen och stå helt klar 2023. Sträckan som invigs den 22 maj går från Norra Lingenäset strax norr om Kristianstad till Nyehusen söder om Yngsjö.
- Du kan ta stadsbussen till Näsby och hoppa av vid hållplats Göingegatan, och sedan gå via Lingenäset in till Kristianstad igen, säger Jenny Sahlström.
Från Lingenäset in till Kristianstad centrum är leden cirka 11 km.

Men du kan även vandra den nya Skåneleden i Åhus som en rundvandring då det finns alternativa slingor, en östlig och en västlig. Starta förslagsvis vid Horna Fure, vandra längs den västliga rutten ner till Åhus gästhamn där du avnjuter lunch på ett av alla caféer och restauranger. I Åhus kan du välja att vandra österut och sedan norrut, via Täppet, tillbaka mot Horna Fure. Hela rundslingan är 17 kilometer lång.

Läs mer om Skåneleden på https://skaneleden.se/delled/sl6-vattenriket

Utanför Tollarp ligger ett litet naturreservat som heter Klintabäcken. Naturreservatet ligger cirka 1,5 km söder om Västra Vrams kyrka på Linderödsåsens nordsluttning med bokskog som klär sluttningarna. Genom reservatet rinner Klintabäcken och den fuktiga luften ger liv åt mossor, lavar och snäckor.
- Vandringsleden är på cirka 2 km och det finns parkering i anslutning till leden, säger Jenny Sahlström.

Läs mer om Klintabäcken

Vid sjöarna i norra delen av Kristianstads kommun ligger Lerjevallen. Ett härligt strövområde med motionsslingor och flera grillplatser. Och om du inte är för frusen kan du ta ett dop i sjön. Den varierade skogen omkring sjön beskrivs som att den har vildmarkskänsla.
Det finns även ett vindskydd om du vill övernatta, tänk på avståndet till andra sovande bara. Det finns också möjlighet att slå upp ett tält i närheten av vindskyddet säger Jenny Sahlström.

Vill du vara ännu mer i vildmarken så kan du åka längre norrut, till Ekopark Raslången. Strövområdet omnämns som "Sydsveriges sista vildmark" och här finns inga markerade leder att följa utan det gäller att utforska på egen hand. Rastplatsen Västerviks brygga ligger i Ekoparken och är kanotledsrastplats. Här finns toalett, flera grillplatser och vindskydd.
- Tänk på att det inte går att köra hela vägen fram till rastplatsen, påminner Jenny Sahlström.

Förhoppningsvis ska dessa tips inspirera till nya platser att upptäcka i närområdet och kanske blir det en ny favoritplats som du kan besöka flera gånger och rekommendera till andra.
- Det enda vi önskar från alla besökare är att de är rädda om naturen och varandra, tar med sitt skräp och har stor respekt för brandrisk, säger Jenny Sahlström.

Bryt heller inte av grenar från träden, och är du i ett naturreservat får du inte plocka eller ta med dig något från området. Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, och tillsammans är det vårt gemensamma ansvar att använda denna gamla sedvana med omtanke.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.